wtorek, 29 listopada 2011

Bułeczki z niespodzianką

Są niesamowicie mięciutkie, delikatne z pyszną niespodzianką w środku.
Jedne z lepszych jakie jadłam... pomysłów na nadzienie jest tyle ile osób które je pieką.


Składniki

Ciasto

Pół kilograma maki pszennej
pól szklanki mleka
pół szklanki wody
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
roztrzepane jajko
łyżka oleju
40 gram drożdży
1 jajko do posmarowania bułeczek

Nadzienie

może być dowolne
u mnie-
1/2 kg pieczarek
puszka kukurydzy
20 dkg sera zółtego startego


Wykonanie

z drożdzy, ciepłej wody, łyżki cukry i łyżki mąki zrobić rozczyn.
Mąkę wsypać do dużej miski, dodać ciepłe mleko,jajko i sól.
Zagnieść całość z podrośniętym rozczynem i olejem,
w razie potrzeby posypywać mąką.
Ostawić aż podwoi swoją objętość

Ciasto na posypanej mąką stolnicy podzielić na 12 części.
kążdą część rozwałkować na cieniutki prostokąt.
Nakładać farsz i skąłdać podobnie do krokietów.
Układać na blasze z papierem do pieczenia sklejeniem w dół.
Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem,
Piec w 180 stopniach na złotobrązowy kolor(około 25 minut)


Nadzienie
Pieczarki pokroić i podsmażyć na patelni aż wyparuje z nich cała woda,
doprawić solą i pieprzem.
Wystudzone wymieszać z odcedzoną kukurydzą konserwową i startym żółtym serem.
Nadziewać bułeczki.

Nadzienie może być dowolne,
z kapustą i grzybami
z mięsem gotowanym lub smażonym
z pieczarkami
z szynką i serem
itd....



niedziela, 27 listopada 2011

Pulpety w sosie pomidorowym

Mocno pomidorowe, pasują do makaronu lub świeżego pieczywa.


Składniki

pół kilograma mięsa mielonego wieprzowego
słoiczek przecieru pomidorowego
bułka tarta
jajko
olej
przyprawy
1 kostka rosołowa
2 łyżki mąki pszennej

Wykonanie

Mięso wymieszać z surowym jajkiem, 2 łyżkami bułki tartej i przyprawami.
Uformować pulpety i obtaczać w bułce tartej.
Smażyć na oleju na złoty kolor.
Podsmażone pulpety wrzucać na litr wrzącego bulionu.
po 20 minutach dodać słoiczek przecieru pomidorowego i doprawić sos do smaku.
Zagęścić mąką wymieszaną z odrobiną wody.

Pulpety z pieczarkami

Mmmmm,pyszne, aromatyczne, sycące i niedrogie danie które można podać z makaronem,
ziemniaczkami, kaszą lub pieczywem


Składniki

kilogram mielonego mięsa wieprzowego
pół kilograma pieczarek
zupa pieczarkowa w proszku ( u mnie Kucharek)
1 zwykła czerstwa bułka
bułka tarta
jajko
olej
przyprawy


Wykonanie

Bułke namoczyć w wodzie.
Dokładnie odcisnąć i dodać do mielonego mięsa.
Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej,
dodać do mięsa razem z surowym jajkiem i doprawić do smaku( sól,pieprz,ostra papryka, przyprawa do mielonego)
Dokładnie wymieszać.
Formować pulpety i obtaczać w bułce tartej,
smażyć na oleju na jasnozłoty kolor.
Podsmażone pulpety wrzucać na litr wrzątku.
gotować około 20 minut.
Pulpety wyjąć z wody. Do wody dosypać zupe pieczarkową.
Włożyć pulpety i gotować jeszcze z 15 minut( aż sos zgęstnieje)

Łazanki


Moje są z makaronem rurki bo takie najbardziej lubię.
Z kwaśna kiszoną kapustą i dużą ilościa pieprzu.
PYCHA!


Składniki

paczka makaronu
kilogram kapusty kiszonej z marchewką
40 dkg kiełbasy
1 cebula
olej
przyprawy


Wykonanie

Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
Kapustę drobno posiekać (aby nie była za długa) i
ugotować ale nie za miękko( ma być lekko chrupiąca)
Kiełbase pokroić w kostke,cebule drobno pisiekać.

W dużym garnku podmażyć na oleju cebule i kiełbase,
dodawać kapuste i wciąż przesmażać.
 Doprawić pieprzem i dodawać partiami makaron( łatwiej jest wszystko razem wymieszać)
Łazanki odstawić na 2-3 godziny aby sie przegryzły.
Ja odgrzewam dodając odrobinę ciepłej wody aby para je podgrzewała.

Sałatka z ananasem i selerem


Sałatka jest pyszna, ananas wbrew pozorom jest niewyczuwalny,
a nadaje niepowtarzalnego smaku.


Składniki

puszka kukurydzy
puszka ananasa
sloiczek selera
30 dkg szynki konserwowej
4 jaja ugotowane na twardo
majonez 4-5 łyżek

Wykonanie

Seler i kukurydze odsączyć.
Ananasa pokroić w grobną kostke, a także jajka i szynke.
Wymieszać składniki.
NIE DOPRAWIAĆ.
Majonez dodać przed samym podaniem

poniedziałek, 21 listopada 2011

Farsz do Wigilijnych uszek i pierogów


Takiego farszu nauczyła mnie robić moja mama i taki robie na Wigilię.


Składniki
Kiszona kapusta około kilograma
suszone grzyby-ilość wedle zasobów własnych:-)
( jeżeli nie mamy mogą być pieczarki)
1 cebula
przyprawy
olej

Wykonanie

Kapuste jeżeli jest za kwaśna można przepłukać, następnie zalać wodą,dodać liść laurowy i ziele angielskie i gotować do miękkośći.

Grzyby suszone dzień wcześniej zalać gorącą woda i zostawić na noc.
Rano delikatnie wyjąć z naczynia w którym sie moczyły i dać do garnka,
przelać delikatnie wodę z moczenia grzybów uważając aby nie wpadły zanieczyszczenia które zebrały sie na dnie naczynia
Grzyby gotować w tej wodzie do miękkości z odrobiną soli
Jeżeli mamy pieczarki zamiast suszonych grzybów, także je gotujemy(obrane i pokrojone na ćwiartki)

Kiszoną kapuste studzimy i bardzo drobnitko siekamy.
Grzyby/pieczarki po ugotowaniu mielimy w maszynce do mięsa na najgrubszych oczkach(moja mama drobniutko kroi nożem).

Wode z gotowania grzybów można wykorzystać do barszczu wigilijnego,nadając mu w ten sposób idealny aromat

Cebule drobno siekamy i posmażamy na oleju.
Razem z olejem przekładamy do posiekanej kapusty,dodajemy grzyby, pieprz i sól w razie potrzeby.
nadziewamy farszem uszka i pierogi.

Krokiety z różnymi farszami


Uwielbiam krokiety, ale niestety nie zawsze mam czas aby je przygotować ponieważ są dość czasochłonne.
Jednak od czasu do czasu robie mężowi niespodzianke i smaże pyszne krokieciki. do tego czerwony barszcz i mamy pyszny obiad lub obiadokolacje

Składniki

farsz mięsny
1 kg mięsa mielonego
1 cebula
2 ząbki czosnku
przyprawy

farsz pieczarkowy
kilogram pieczarek
1 cebula
przyprawy

farsz a'la pizza
70 dkg pieczarek
30 dkg sera żółtego
30 dkg dowolnej wędliny(mogą być parówki)
1 czerwona papryka
2 łyżki ketchupu
2 łyżki majonezu
przyprawy

farsz z kapustą i pieczarkami
kilogram kapusty kiszonej
pół kilograma pieczarek
1 cebula
przyprawy

Wykonanie
Nie podaje przepisu na ciasto naleśnikowe,myślę że każdy potrafi zmiksować mleko z jajaki i mąką  ;o)

farsz mięsny
mięso mielone podsmażyć na patelni,z cebulą pokrojoną w duże kawałki i czosnkiem
następnie wszystko zmielić w maszynce do mięsa i doprawić do smaku wedle uznania.
Można wykorzystać mięso z rosołu- wtedy ugotowane mięso mielimy z podsmażoną cebulą i czosnkiem
Gotowamy farszem smarować naleśniki,zwijać jak na krokiety i panierować.
Smażyć na oleju z każdej strony na złoto-brązowo
podawać z barszczem

farsz pieczarkowy
pieczarki oczyszczamy i kroimy w drobną kosteczke,cebule siekamy w kostke
wszystko razem smażymy na odrobinie masła az cała woda wyparuje.
doprawiamy sola i pieprzem
Nakładamy na naleśniki,panierujemy i smażymy.

farsz a'la pizza
pieczarki oczyszczamy i kroimy w kostke,podsmażamy na patelni aż cała woda wyparuje
Ser zetrzeć  na tarce
wędline drobniutko pokroić
papryke oczyścic i pokroić w kostke
wszystko razem wymieszać dodając ketchup i majonez, doprawić w razie potrzeby
Gotowym farszem nadziewać krokiety,panierować i smażyć na malutkim ogniu aby ser w środku zdążył sie rozpuścić.
do tych krokietów pasuje sos czosnkowy

Farsz z kapustą i pieczarkami
Kaupste kiszona ugotować z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego.
Przyprawy wyłowić kapuste ostudzić i drobno przesiekać.
Pieczarki oczyścić pokroić w kostke razem z cebulą i podmsażyć na patelni.
Wymieszać z kapustą i przyprawami( papryka ostra i pieprz)
Nadziewać krokiety,panierować i smażyć na oleju.
Podawać z barszczem czerwonym

Wszystkie te krokiety można zamrażać,jedni mroża niepanierowane inni z panierka i usmażone.
Wybór należy do Was ;o)

Pizza z kurczakiem

Pizza z kurczakiem
Wypróbowałam wiele przepisów na ciasto do pizzy. Ten jest najlepszy.
Ciasto jest cienkie ale nie twarde, rozpływa sie w ustach.
No i pizza domowa jest o wiele tańsza niż ta zamówiona w pizzeri....a i możemy najeść się nią do woli

Składniki

Na ciasto
3 szklanki mąki pszennej
szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
50 gram drożdży świeżych
łyżeczka oliwy lub oleju
1 łyżeczka soli

na wierzch
2 piersi z kurczaka
2 łyżki oleju
przyprawy
puszka kukurydzy
1 czerwona papryka
40 dkg pieczarek
40 dkg sera zółtego

na sos
ketchup
przecier pomidorowy
łyżka oleju
ząbek czosnku
bazylia

Wykonanie

sos
składniki sosu wymieszać ze sobą,ząbek przecisnąć przez praske

Ciasto
z polowy wody,drożdży,cukru i łyżki mąki robimy zaczyn.
Jak podrośnie zagniatamy z resztą składników.
w razie potrzeby dodajemy wody lub postypujemy mąką
Ciasto ostawiamy przykryte ściereczką aż podwoi swoją objętość.


Pierś z kurczaka kroimy w kostke,przyprawiamy i dolewamy olej,smażymy mięso na suchej patelni.
pieczarki obieramy i ścieramy na tarce na cienkie plasterki(można ręcznie pokroić w plastry)
kukurydze odsączamy
papryke oczyszczamy i kroimy dowolnie
Ser żółty ścieramy na tarce

Blache wykładamy papierem do pieczenia, ciasto cienko rozwałkowujemy(mi z tych porcji wychodzą 2 blachy cieniej pizzy)
smarujemy sosem pomidorowym i wykładamy kolejno:pieczarki,papryke, kukurydze i mięso z kurczaka.
wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni po około 20 minutach posypujemy serem żółtym i pieczemy jeszcze 5 minut.
i gotowe! Ja najbardziej lubie pizze z moim sosem czosnkowym(przepis w sosach)
zamiast kurczaka mozna dać szynke lub salami ale to juz nie bedzie pizza z kurczakiem ;o)

Barszcz Ukraiński


Moja ulubiona zupa. Mogłabym ją jeść codziennie.
jednak gotowanie jej troszke trwa.
Prawdziwy barszcz ukraiński jest z dodatkiem białej kaupsty i przecieru pomidorowego,jednak ja gotuje taka wersje jaką
nauczyła mnie gotować moja mama.

Składniki

Kośc ze schabu lub ćwiartka z kurczaka
150 gram fasoli "średni Jaś"
pół kilograma buraków( można dać więcej)
2 marchewki
jeden mały korzeń pietruszki
ziemniaki ( około 8 sztuk)
śmeitana 18 %
Przyprawy
łyżka octu


Wykonanie

Fasole przepłukać zalać wodą i zostawić na noc.
Rano ugotować w tej samej wodzie w której się moczył.
Kość lub ćwiartke dokładnie umyć zalać wodą i zagotować,zebrać szumowiny dodać liśc laurowy ziele angielskie i pół łyżeczki soli
W między czasie obrać warzywa, ziemniaki pokroić w kostke,marchewke i pietruszke także.
Buraki zetrzeć na tarce jarzynowej.
Z wywary wyciągnąć kość,przełożyc ugotowaną fasole i dodać warzywa, gotować do miękkości.
Kość obrać z mięsa i mięsko dodać do zupy.
Zupe doprawić pieprzem, solą(można dać Vegete) i odrobiną majeranku oraz łyżką octu
Zabielić śmietaną(wcześniej rozmieszaną z odrobiną gorącej zupy żeby sie nie zwarzyła)

Zupa najlepsza jest po kilku godzinach( jak smaki sie przegryzą)

Pączkowe zwierzaczki cudaczki

Mmmmmmm są pyszne
Tak zwane "zachciankowe" bo przygotowanie ich trwa 15 minut a składniki zazwyczaj mam w domu.
Dzieci będą zachwycone, przedszkolaki mogą zgadywać jakiego zwierzaczka właśnie zajadają
Ostatnio wyszedł mi delfin, dinozaur, piesek i wiele innych
najlepsze są świeże odrozu po smażeniu ( uwaga bo są bardzo gorące !)


Składniki

2 serki homogenizowane waniliowe( ale można użyć także innych smaków)
szklanka mąki
1 jajko

olej do smażenia(około 3-4 cm w niedużym rondelku)

cukier puder do posypania

Wykonanie

serki, jajko oraz mąke zmiksować na gęsta mase
W tym czasie rozgrzewać olej w rondelku

kłaść małą łyżeczka porcje cista na rozgrzany olej(ja maczam łyżeczke w oleju żeby łatwiej odchodziło z niej ciasto) i smażyć z każdej strony na złoty kolor.

Wykładać łyżką cedzakową na papierowy ręcznik aby odciekły z nadmiaru tłuszczu

Po lekkim ostudzeniu posypać cukrem pudrem
z podanych składników wychodzi porcja jak na foto...no minus 5 które zjadłam wczasie smażenia ;o)  


Zapiekanka a'la gołąbki

Nie zawsze mam czas na robienie gołąbków ale często mam na nie ochote,wtedy świetnym roziązaniem jest taka zapiekanka.
Smakuje jak gołąbki a jej przygotowanie trwa połowę czasu mniej.

Składniki

mała główka białej kapusty
250 gram ryżu
pół kg mielonego mięsa
przyprawy
Kostka rosołowa dowolna


Wykonanie

Kapuste dowolnie siekamy( ja wole grubsze kawałki)
kostke rosołową rozpuszczamy w 300 ml wody
ryż gotujemy w lekko posolonej wodzie( ale nie calkowicie na miękko)
studzimy i mieszamy z mięsem mielonym i doprawiamy do smaku
 (pieprz, ostra papryka,czosnek granulowany)

W naczyniu żaroodpornym(z przykrywką)
układamy kolejno

kapusta,farsz,kapusta,farsz,kapusta

zalewamy przygotowanym wcześniej bulionem,
przykrywamy i pieczemy w 180 stopniach godzinę.
Następnie odkrywamy zapiekanke i wyłączamy piekarnik zostawiamy tak na okolo godzine
(zapiekanka odparuje z nadmiaru wody i smaki się przegryzą, raczej w tym czasie mocno nie wystygnie)

Podajemy
z sosem pomidorowym lub ketchupem
porcja dla 3-4 osób

Pomidorówka z ryżem


Tradycyjna pomidorówka z ryżem,z warzywami i kurczakiem.


Składniki

250 gram ryżu
2 kurze ćwiartki
słoiczek przecieru pomidorowego
2 marchewki
kawałek selera
korzeń pietruszki
przyprawy
(sól,pieprz,majeranek,liść laurowy i ziele angielskie)
szklanka gęstej smietany
1 kostka rosołowa cielęca

Wykonanie

Mięso oczyszczamy,dokładnie myjemy.
Zalewamy wodą i zagotowujęmy.
Oczyszczamy z szumowin,dodajemy 3 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego,
kostke rosołową, pokrojone w kostke warzywa i niecałą łyżeczkę soli.
Gotujemy około 45 minut(do miękkości mięsa)
Mięso wyjmujemy i wsypujemy przepłukany ryż, a w międzyczasie oczyszczamy mięso
jak ryż będzie miękki dodajemy przecier pomidorowy.
Do smietany dodajemy chochlę gorącej zupy i dokładnie meiszamy,
Wlewamy do zupy i juz nie gotujemy, dodajemy mięsko i doprawiamy do smaku.

Zupy można nie zabielać dodając na talerz łyżkę śmietany, wg.upodobań

piątek, 11 listopada 2011

Kotleciki z kukurydzą



Z podanych składników wychodzi od 4 do 6 kotlecików,
Są naprawde smaczne i tanie...idealnie pasuje do nich mój sos czosnkowy


Składniki

1 filet z kurczaka
pół puszki kukurydzy
3-4 plastry żółtego sera
2 jajka
3-4 łyżki mąki
przyprawy

Wykonanie

Fileta z kurczaka dobrze umyć i pokroić w drobną kosteczke,
dodać do tego odcedzoną kukurydze,pokrojony lub potarty ser żółty i przyprawy.
Wbić jajka i dobrze wymieszać.
Dodawać mąke, ma sie to wszystko zlepić w ciasto jajeczno- mączne.
Ma powstać gęsta masa aby łatwo było nakładać na patelnie

Na patelni rozgrzać olej, nakładać łyżką dowolnej wielkości kotleciki,zrumienić z obydwu stron,zmniejszyć ogień i poddusić pod przykrywką(uważając aby sie nie spaliły) po około 4 minuty z każdej strony.

SMACZNEGO!!!

czwartek, 10 listopada 2011

Ciastka walentynkowe

Prawdziwy prezent od serca dla osoby która kochamy, przy tym są bardzo smaczne...
Przepis znalazłam na stronie WŻ

Składniki

Biszkopt jasny
3 jaja
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
Biszkopt ciemny
3 jaja
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
łyżka ciemnego kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
Masa
300 ml mleka
budyń waniliowy
1/2 szklanki cukru
kostka margaryny np.KASIA
masa marcepanowa
5 dkg margaryny
10 dkg mąki
100 ml wody
olejek migdałowy
minimum 0,5 kg cukru pudru
barwnik spożywczy

Wykonanie

Biszkopty
Jajka zmiksować z cukrem,dodąć mąke i reszte skłaników.
Upieć 2 biszkopty około 25 minut w 180 stopniach
z wystudzonego biszkoptu wyciąć serca tą samą foremką.

Masa
z mleka i budyniu ugotować .....budyń
wystudzić.
Margaryne utrzeć z cukrem i dodawać budyń.
Utrzeć puszysty krem
Biszkoptowe serca(jeden ciemny jeden jasny) przełożyc kremem.
Posmarować także górę i boki
Odstawić do lodówki

Masa marcepanowa
Woda+margaryna+mąka zagotować i ostudzić
zagnieść z olejkiem,barwnikiem i cukrem pudrem aż powstanie masa konsystencji plasteliny
(czasami wyjdzie około 70-80 dkg cukru pudru)
Mase schłodzić w lodówce
Wałkować przez folie spożywczą i nakładać na przygotowane serca.
Dowolnie ozdobić

Domowy ketchup

Smaczniejszy od sklepowego,bez konserwantów, troszke czasu zajmuje przygotowanie ale naprawde warto...

Składniki

2 Kg pomidorów
0,5 kg jabłek
1 pietruszka
Kawałek selera
3 marchewki
2 cebule
1 czerwona papryka
1/4 szklanki cukru
0,5 szklanki octu 10%
3 łyżeczki pieprzu
2 liście laurowe
3 goździki
4 ziarenka ziela angielskiego
3 łyżeczki musztardy
2 łyżeczki soli

Wykonanie

Pomidory spażyć i obrać ze skóry,pokroić na ćwiartki
Marchew,seler,pietruszke,cebule,papryke oraz jabłka obrać oczyścic i pokroić w nieduże kawałki.
Wszystkie warzywa przełożyć do garnka i gotowac do miękkości najtwardszego warzywa z dodatkiem liścia laurowego.
Całość zblenderować dodać goździki i ziele angielskie,
gotować na małym ogniu czasami mieszając do odpowiedniej konsystencji
przecedzić przez sitko( zeby "wyłapać"pestki z pomidorów)
Dodać ocet,przyprawy,cukier,musztarde zagotować aż wyparuje aromat octu
Gorące rozlać do czystych i suchych słoików
Zakręcić i odwrócić do góry dnem,zostawić na kila godzin.
Jak jakiś sloik "nie złapie" pasteryzować 20 minut w wodzie
lub 30 minut w piekarniku przy 100 stopniach

Ser żółty

Ser żółty to rarytas,ceny w sklepach doprowadzają mnie do szału, ten jest niedrogi, a podniebienie czasami można oszukać ;)

Składniki

0,5 litra mleka
0,5 kg tłustego twarogu
1 jajko
4 gramy masła
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki sody

 Wykonanie

Ser zmielić przez maszynke.
Mleko zagotować dodać twaróg.
Gotować na małym ogniu 20 minut.
Przecedzić przez czystą gaze( ja miałam pieluchę tetrową zlożoną na pół)
Ser dać do garnka, dodać masło,sól i wbić jedno jajko-szybko mieszając
Podsmażać często mieszając okolo 7-8 minut
Zdjąć z ognia dodać sode wymieszać i przełożyc do pojemnika (ja mialam kubek po dużej śmietanie)
lekko ubić i zostawić w temperaturze pokojowej na 2 doby.
Po tym czasie wyjąć z kubka, zwinąć w folie i przetrzymywać w lodówce( w między czasie zajadać)
Do sera można dodać dowolne przyprawy, natke pietruszki,koperek,szczypiorek czy czosnek.

Panga w panierce

Na temat ryby pangi słyszałam i czytałam wiele opini, podobno jedzona raz na miesiac nie zaszkodzi naszemu zdrowiu....ja ją lubie więc ją jem ;)


Składniki

Filety z pangi białej (2 sztuki)
przyprawa do ryb
pieprz
ostra papryka
mleko
jajko
bułka tarta
Olej do smażenia

Wykonanie

Rybe rozmrozić,umyć i namoczyć w mleku na okolo godzine
Każdy filet pokroić na 4 kawałki(łatwiej się smaży)
Z jednej strony przyprawić przyprawa do ryb z drugiej pieprzem i papryką
Kawałki ryby moczyć w roztrzepanym jajku i bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym oleju 2-3 minuty z każdej strony

Makaron z sosem z tuńczyka


Dla lubiących tuńczyka prawdziwy rarytas,a przygotowanie całej potrawy trwa tyle ile ugotowanie makaronu, do tego danie jest niedrogie a 2 osoby najedzą sie do syta.


Składniki

puszka tuńczyka rozdrobnionego w oleju
1 cebula
1 ząbek czosnku
1/2 puszki pomidorów lub 1 duży pomidor(bez skórki)
sos do makaronu NAPOLI ( w proszku)
dowolny makaron
przyprawy

Wykonanie

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu
Na rozgrzaną patelnie wylać olej z puszki tuńczyka,na tym podsmażyc drobno pokrojoną cebule z czosnkiem
dodać tuńczyka pieprz i ostrą papryke. Chwile podmażać
dodać pomidora i sos przygotowany wg przepisu na opakowaniu.
Zagotować.
Podawać z makaronem i odrobiną sera żółtego


Karkówka w sosie


Wspaniale pachnie,jeszcze lepiej smakuje. Jest aromatyczna,szybka w przygotowaniu i smakuje zawsze tak samo dobrze


Składniki


2-3 plastry karczku(na 2 dorosłe osoby)
1 sos ciemny pieczeniowy
ząbek czosnku
przyprawy

Wykonanie

Mięso dokładnie umyć,lekko rozbić tłuczkiem
Na patelni rozgrzac odrobine oliwy.
Mięso przyprawić obficie pieprzem ostrą papryka i przyprawą do wieprzowiny lub karkówki
oraz ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praske do czosnku
(można to zrobić dzien wczesniej aby mięso dobrzez naszlo przyprawami)
obsmażyć na patelni z każdej strony.
zalać około 800 ml wody i dusić pod przykryciem do miekkości mięsa(około 40 minut)
w 150 ml wody wymieszać sos pieczeniowy oraz 2 łyżki mąki( tak aby nie było grudek)
dodać na patelnie i mieszając zagotować.
Podawać z ziemniakami,kaszą lub kluskami

Grochówka wojskowa

Pachnąca i aromatyczna,najważniejsze to kupić dobre wędzone żeberka.
Wojskowa grochówka jest z ziemniakami z zwykła grochówa bez ziemniaków


Składniki

250 gram grochu łuskanego
8 ziemniaków(pokrojonych w kostke)
1 marchewka(starta na tarce)
30 dkg żeberek wędzonych
30 dkg kości wędzonych (np ze schabu)
kawałek kiełbasy i boczku
przyprawy
liść laurowy
ziele angielskie

Wykonanie

Groch przepłukać i zalać wodą w garnku w którym będzie się gotował.
Zostawić na noc.
Na drugi dzień dodać do grochu kośc wędzoną i żeberko,liść laurowy i ziele angielskie
Gotować do miękkości grochu.
Wyjąc ugotowane mięso,oddzielić je od kości i dodać spowrotem do zupy
Jak groch będzie miekki dodać marchewke i ziemniaki.
Na patelni przysmażyc kiełbaske i boczek,dodać do zupy
jak ziemniaki będą miekkie doprawić zupe solą,pieprzem i dużą ilością majeranku

Kapuśniak na wędzonce

Mamy jesień, kapuśniak pachnący wędzonka jest idealny na zimne,jesienne dni...


Składniki
800 gram kapusty kiszonej
2 marchewki starte na tarce
8-10 ziemniaków( w zalezności od wielkości) pokrojonych w kostke
30 dkg żeberek wędzonych
30 dkg kości wędzonych np.ze schabu
kawałek dowolnej kiełbasy lub boczku
1 cebula
przyprawy
liść laurowy i ziele angielskie
odrobina mąki i masła

Wykonanie
Żeberka i kość wędzoną zalać woda,dodać liść laurowy i ziele angielskie i gotować około 45 minut
Dodać marchewke i ziemniaki,gotowac do miękkości.
Wyjąć żeberka i kośc,obrać z mięska. Mięsko dodać do zupy
Dodac pokrojoną kapuste kiszoną(jeżeli jest bardzo kwaśna przelać wodą)- Gotować
W międzyczasie pokroić w kostke cebule oraz kiełbase/boczek i przesmażyć na patelni.
Dodać do zupy.
Gotować do miekkości kapusty
Pod koniec gotowania na rozrzaną patelnie dać około 2-3 łyżki masła, i 2 łyżki mąki zrobić zasmażke
Wlać na patelnie chochlę wywaru z zupy i dokładnie wymieszac aby nie było grudek z mąki,
Wlać do zupy, przyprawić pieprzem,papryka i solą w razie potrzeby,oraz majeranikiem( około 2 łyżki)

Drobiowe kotleciki z niespodzianką

Ulubione kotleciki mojego męża,jest w nich wszystko co lubi czyli drób, salami i ser żółty.


Składniki

2 piersi z kurczaka
3 plasterki salami
3 słupki sera żółtego( 3-4 centymetrowe)
przyprawy
bułka tarta

Wykonanie
Piersi z kurczaka zmielić( ja miele blenderem)
Mięso wymieszac z przyprawami( pieprz, ostra pparyka,przyprawa do kurczaka)
dodać odrobine zimne wody( okolo 100 ml)
Dokładnie wymiesząć
w plasterek salami zawinąć ser żółty( tworząc jakby krokieta)
Zwilżonymi w wodzie rękoma formować z mięsa placuszki i zawinąć w nie dokładnie sakiewke
salami z serem
Obtoczyć w bułce tartej( z podanej ilości wyszly mi 3 kotleciki)
Smażyć z każdej strony na złoty kolor.
Następnie na malym ogniu pod przykryciem po okolo 4 minuty z każdej strony aby w środku dobrze się usmażyły

Marchewka z groszkiem na gęsto


To mój ulubiony dodatek do obiadu, pasuje do kotleów mielonych, do smażonych ryb i wielu innych potraw, ja moge to jeść bez niczego, nie nalezy do "zdrowych" dodatków obiadowych ale raz na jakiś czas można sie skusić


Składniki

Pół kilograma marchewki
puszka groszku konserwowego
3-4 łyżki smietany
1-2 łyżki mąki
kostka rosołowa warzywna
pieprz i sól do smaku

Wykonanie

Marchewke obrać, pokroić w kostke zalać wodą lekko nad poziom marchwi
Dodać kostke rosołową i gotować do miękkości
Dodać odcedzony groszek
Śmietanę wymieszać z mąką i odrobiną wody z gotowania marchewki i groszku
dolać do całości, chwile podgotować mieszając
Doprawić do smaku solą i pieprzem
jeżeli jest za gęste można dodać gorącej wody( woda w trakcie gotowania może wyparować, ja wolę jak tego sosiku jest więcej ;-)

Smacznego


Sałatka Złota


Idealna na niedzielne śniadanie, a także jako przystawka na urodziny, imieniny i inne

Składniki

1 por( biała część)
puszka kukurydzy
4 jajka ugotowane na twardo
około 100 gram żółtego sera
2-3 łyżki majonezu

Wykonanie

Por pokroić w półkrążki
Jajka w kostke
Ser zetrzeć na tarce
kukurydze odcedzić
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą
 dodając odrobinę soli i pieprzu oraz majonez

SMACZNEGO

Ciasto marchewkowe


Słodkie, wilgotne, pyszne ciasto.
 Szybkie i niedrogie.
Nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych.
Smakuje dzieciom i dorosłym.
Wbrew pozorom marchewka jest niewyczuwalna


Składniki

4 jajka
2 szklanki mąki
5 marchewek startych na tarce
szklanka cukru
3/4 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie

Miksować w podanej kolejności

jajka z cukrem
+
olej
+
mąka i proszek do pieczenia
+
 wmiesząć łyżką dokładnie marchewke

Ciasto wylać do keksówki wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia

Piec w 180 stopniach około 50 minut
Najlepiej sprawdzić dlugą wykałaczką
Ciasto można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem

Ciasto Shrek



Kolorowe ciasto idealne dla dzieci,ale nie tylko ;)


Składniki

na biszkopt
5 jajek
3/4 szklanki cukru
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki mąki pszennej

na zieloną mase
1 duża butelka soku Pysio w kolorze zielonym
3 budynie śmietankowe

na białą mase
500 ml śmietany 30%
1 zielona galaretka

dodatkowo
opakowanie ciasteczek Delicje smak dowolny
2 zielone galaretki

Wykonanie

Biszkopt
wszystko robie mikserem
białka z jajek ubić na sztywną piane
dodać cukier-miksować
dodać żółtka-miksować
dodać przesiane mąki- dokładnie zmiksować

wylać na blache wyłożoną papierem do pieczenia 
 piec w 180 stopniach przez 40 minut
biszkopt wystudzić

Zielona masa
w 1,5 szklanki soku wymieszać budynie,
reszte soku zagotować,wlać mase i ugotować budyń
Gorący rozprowadzić na wystudzonym biszkopcie
wyłożyć Delicje biszkoptem na dół
schłodzić

Biała masa
galaretke rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody i ostudzić
Śmietane ubić na sztywno i połączyć z galaretką.
wyłożyć na zieloną mase.
Wstawić do lodówki.
jak masy stężeją wylać na ciasto zieloną galaretke rozrobioną w 800 ml wody
zimną i lekko tężejącą.

przed wylaniem galaretki można na białej masie ułożyć jakies owoce
(na kiwi galaretka nie tężeje)
Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc

poniedziałek, 7 listopada 2011

W-Zka serowa

W-Zka z serowym kremem,z mocno kakaowym ciastem i polewą czekoladową
Składniki

Ciasto:
20 czubatych  łyżek mąki pszennej
15 łyżek cukru
4 jajka
125 gram margaryny do pieczenia
2 płaskie łyżeczki sody
2 łyżki ciemnego kakao
słoik dżemu brzoskwiniowego
18 łyżek mleka

Masa:
2 margaryny Kasia
2 serki homogenizowane naturalne ( każdy po 200 g.)
1 cukier waniliowy
cukier puder do smaku

Polewa czekoladowa:
125 gram  margaryny
pół szklanki cukru
2 łyżki ciemnego kakao
łyżka mleka

Wykonanie


Ciasto:
Białka z jajek ubić na sztywną piane,
w osobnej misce zmiksować żółtka z cukrem dodać mąke zmieszaną z sodą i kakao, mleko i pół słoika dżemu, oraz roztopnioną margarynę(lekko ostudzoną).
Cały czas miksować aż składniki sie połączą.
Następnie wymieszać mase łyżką z piąną z białek.
Blache wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.
Wylać ciasto na blache i piec w 180 stopniach około godzine.
 Po wystudzeniu przekroić ciasto na 2 blaty
Masa:
Utrzeć  margaryne z cukrem waniliowym i kilkoma łyżkami cukru pudru,
nadal ucierać i dodawać stopniowo serek homogenizowany.

Polewa  czekoladowa:
Składniki przełożyć do garnuszka i podgrzewać stale mieszając na malym ogniu przez 5 minut.
Wykonanie:
Dolny blat ciasta posmarować pozostałym dżemem, na to nałożyć krem(można odrobine zostawić do dekoracji ciasta)
przykryć drugim blatem ciasta i polać polewą czekoladową.
Ciasto w blasze szczelnie okryć folią i wstawić do lodówki na całą noc