sobota, 21 kwietnia 2012

Jajka faszerowane chrzanowe i czosnkowe

Idealne na święta Wielkiejnocy,
ale także na piątkowe śniadanie lub każdą inną okazję

Składniki
10 jajek ugotowanych na twardo
1 opakowanie serka naturalnego
słoiczek chrzanu
5 ząbków czosnku
sól,pieprz
majonez

Wykonanie

Jajka ostrożnie obrać i przekroić na połówki.
Wyjąć żółtka i umieścić po 5 sztuk w osobnych miseczkach.
Do każdej z miseczek dodać po połowie serka naturalnego,
do jednej dodać przeciśnięty czosnek, a do drugiej 1/2 słoiczka chrzanu
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Do masy czosnkowej dodać dodatkowo 2 łyżki majonezu.
Wymieszać dokładnie obydwie masy i odstawić do lodówki.

Napełniać połówki jajek łyżeczką lub szprycą.

SMACZNEGO

Pieczony karczek i łopatka

Domowa wędlina w najlepszym wydaniu!


Składniki
kilogram łopatki
kilogram karczku
4 ząbki czosnku (na każdy 1 kg mięsa)
5 łyżek oleju(na każdy 1 kg mięsa)
sól,pieprz,ostra papryka
przyprawa do wieprzowiny

Wykonanie

Czosnek przecisnąć przez praske i otrzeć z  łyżeczką soli,
dodać po łyżeczce papryki i pieprzu oraz olej.
DObrze wymieszać i natrzeć umyte i suche mięso.
Tak zamarynowane mięso owinąć ściśle folią aluminiową i
odstawić do lodówki na 24 godziny.
(każdy rodzaj mięsa osobno zapakowany ;)
Piec w 200 stopniach przez godzinę,
następnie rozciąć folię i podpieć chwilę aby mięso odparowało z nadmiaru wody.

Kroić całkowicie wystudzone mięso.

SMACZNEGO

Pieczeń rzymska

Soczysta i smakowita,ładnie sie prezentuje pokrojona w plastry.
Doskonała na ciepło jako danie obiadowe, idealna jako zimna przystawka...


Składniki

1 kg mięsa mielonego wieprzowego
4 jaja ugotowane na twardo
1 jajko surowe
1 zwykła bułka
przyprawy(sól,pieprz,ostra papryka)
1 ząbek czosnku

Wykonanie

Bułkę zalać zimną wodą i odstawić aby dobrze nasiąkła wodą.
Odcisnąć z nadmiaru wody i dodać do mięsa razem z surowym jajkiem, posiekanym ząbkiem czosnku i przyprawami(ilość wedle gustu)
Mięso dobrze wyrobić na gładką  masę.

Formę keksówke wyłożyć papierem do pieczenia.
Połowę mięsa ułożyć na dnie i położyć obrane jajka.
Wyłożyć resztę mięsa,dobrze docisnąć.
Piec w 180 stopniach około godziny.

Podawać na ciepło polane sosem pieczeniowym lub na zimno jako dodatek do kanapek.

SMACZNEGO

Babka marmurkowa

Prosta w wykonaniu,niezwykle smaczna,
lekko mokra i długo zachowująca świeżość...


Składniki

4 jajka
3/4 szklanki cukry
1,5 szklanki mąki tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki wody gazowanej
0,5 szklanki oleku
2 łyżeczki kakao

Wykonanie

jajka zmiksować z cukrem na białą, puszystą masę.
Dodać mąkę i proszek do pieczenia-wymieszać
Dodać olej i wodę.

Ciasto podzielić na 2 części,do jednej dodać kakao i dokładnie wymieszać.

Formę na babkę wysmarować masłem i posypać bułką tartą.
Ciasto jasne i ciemne wylewać na przemian po 3 łyżki,aż do wyczerpania ciasta.

Piec w 180 stopniach około 50 minut(SPRAWDZAĆ PATYCZKIEM)
babkę można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.

SMACZNEGO

Babeczki czeko-bananowe

Mięciutkie,bananowe i czekoladowe zarazem
długo zachowują świeżość


Składniki

3 banany
125 ml oleju
2 jajka
1/2 szklanki cukru
220 gram mąki pszennej
3 łyżeczki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Wykonanie

Banany rozgnieść widelcem i zmiksować z olejem, jajami i cukrem.
Dodać przesianą Mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia.
Napełniać papilotki do 3/4 wysokości
piec 20 minut w 180 stopniach

SMACZNEGO

czwartek, 19 kwietnia 2012

Babeczki straciatella

W sam raz słodkie, wyglądają jak małe pieguski ;)
ekspresowe w wykonaniu

Składniki

50 gram gorzkiej czekolady
1 jajko
1/2 szklanki cukry
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 szklanki oleju
3/4 szklanki mleka


Wykonanie

Jajko zmiksować z cukrem na białą puszystą masę, dodać mąke i proszek do pieczenia.
Wymieszać,następnie dodać mleko zmieszane z olejem i startą na tarce czekolade.
Wymieszać łyżką
Napełniać papilotki do 3/4 wysokości
Piec 20 minut w 180 stopniach

SMACZNEGO

Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem

W smaku przypominają pierogi "ruskie"
jednak są lżejsze i napewno zdrowsze...smaczna i szybka alternatywa ...

Składniki

Na ciasto

3 szklanki mąki
szklanka ciepłej wody
szczypta soli

Na farsz

2 kostki twarogu chudego
3 torebki kaszy gryczanej
250 gram pieczarek
1 cebula
przyprawy
1 jajko

Wykonanie

ze składników na ciasto zagnieść elastyczne ciasto,owinąć w folię i odstawić.

Kaszę gryczaną ugotować do miękkości-wystudzić.
Pieczarki drobno pokroić,cebule posiekać,podsmażyć razem na patelni do wyparowania całej wody z pieczarek-dodać do kaszy.
Twargóg podrobnić widelcem,dodać do reszty z 1 surowym jajkiem i przyprawami
(sól i pieprz) i dokładnie wymieszać.
Lepić tradycyjne pierogi,gotować 3-4 minuty w osolonej wodzie.

Podawać polane np.roztopionym masełkiem

SMACZNEGO


Zupa kalafiorowa z makaronem

Delikatna i lekka zupa idealna na pierwsze danie obiadowe lub na ciepłą kolacje 


Składniki

1 ćwiartka z kurczaka
1 kalafior
2 marchewki
1 mały korzeń pietruszki
200 gram drobnego makaronu
200 ml śmietany 12%
przyprawy


Wykonanie

Ćwiartkę z kurczaka oczyścić,zalać wodą (około 3l) i ugotować wywar z dodatkiem pokrojonej marchwi i pietruszki.
Wyjąć mięso i drobno pokroić.
Kalafior umyć i podzielić na różyczki,dodać do wywaru razem z makaronem.
Gotować do miękkości makaronu.
Zupe zabielić śmietaną,doprawić do smaku(sól i pieprz) i dodać pokrojone mięso.

SMACZNEGO