wtorek, 26 czerwca 2012

Drobiowa roladka w cieście naleśnikowym

Kolejna propozycja na "nudną"pierś z kurczaka.
Tym razem w pikantnym cieście,nadzienie sprawia że roladka smakuje jak wędzona...pychota!

Składniki
dla 2 osób

2 filety z piersi kurczaka
kilka plastrów kiełbasy typu żywiecka,krakowska lub tatrzańska
2 plastry sera żółtego gouda
2 łyżki kukurydzy( niekoniecznie)
1 jajo
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki mleka
4 łyżki ketchupu pikantnego
przyprawy
olej do smażenia


Wykonanie

Filety umyć i wysuszyć.
Rozbić jak najcieniej uważając aby nie prze dziurawić mięsa.
Doprawić z jednej strony(przyprawa do kurczaka i ostra papryka)
 i ułożyć na mięsie plastry kiełbasy,ser i opcjonalnie kukurydzę.
Zwinąć ciasno w roladkę i w folię spożywczą.
Włożyć do lodówki na minimum godzinę
( mięso się "zwiąże" i nie rozpadnie podczas smażenia)

Jajko wymieszać z mąką,mlekiem ketchupem i ostrą papryką.
Maczać w cieście roladki i smażyć na oleju
( niewielki ogień aby ciasto nie przypaliło się przed dosmażeniem mięsa w środku,
najlepiej pod przykryciem bo pryska)


Podawać z ziemniakami,ryżem lub frytkami oraz surówką i sosem np czosnkowym

SMACZNEGO

wtorek, 19 czerwca 2012

Filet z serem i pomidorem

Kolejna propozycja na filet z kurczaka"inaczej"
tym razem z nieśmiertelnym żółtym serem i soczystym pomidorem który nadaje
suchej piersi z kurczaka soczystości i delikatności

Składniki
dla 2 osób

2 Filety z kurczaka
2 plastry sera żółtego
2 plastry dowolnej szynki gotowanej
2 plastry pomidora
przyprawy
jajko
bułka tarta
olej do smażenia


Wykonanie

Filety myjemy,suszymy i rozbijamy na duży płat mięsa.
Doprawiamy ulubionymi przyprawami,
na każdym filecie układamy plaster szynki, na to ser i pomidor.
zwijamy wg instrukcji poniżej.


Zawijamy ciasno w folię i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
Roladki panierujemy w jajku z przyprawami i bułce tartej,smażymy na oleju na malutkim gazie
pod przykrywką.

Podajemy z ziemniakami,ryżem lub frytkami i ulubioną surówką.

SMACZNEGO

Krokiety ziemniaczane

Idealna propozycja szybkiego i taniego obiadu...
szczególnie jak z poprzedniego dnia zostaną ugotowane ziemniaki

Składniki

1 kg ugotowanych ziemniaków
( utłuczone lub przeciśnięte przez praskę)
2 jajka
4 łyżki mąki pszennej
sól,pieprz,czosnek granulowany
bułka tarta
olej do smażenia
można dodać natkę pietruszki lub koperek

dodatkowo
parówka,ser żółty

Wykonanie

Zimne,ugotowane i utłuczone ziemniaki zmiksować mikserem z jajkami,
dodać przyprawy i mąkę.
Ma wyjść lepka, łatwo formująca się masa.
Rękoma zwilżonymi wodą formujemy placuszki kładąc na nie kawałek parówki i żółtego sera.
Zaklejamy formując zgrabne "krokieciki"
Panierujemy cienko w bułce tartej i smażymy na złoty kolor na niewielkiej ilości oleju.

Jako nadzienie można użyć usmażonych pieczarek, ugotowane lub usmażone mięso,
lub bez nadzienia polewając sosem, gulaszem lub podsmażoną cebulką ze skwarkami.
Możliwości jest całe mnóstwo.
Ja podałam z sosem śmietanowo-majonezowym z odrobina ketchupu.

SMACZNEGO

Pikantna łopatka w domowym sosie

Pikantny sos,mięso i kluski śląskie
 mmmm to jest to co tygryski lubią najbardziej ;)

Składniki
na 4 osoby

kilogram mięsa z łopatki wieprzowej
olej
przyprawy:
pieprz,ostra papryka,przyprawa do wieprzowiny
2 ząbki czosnku
2 łyżki mąki pszennej
kostka rosołowa wołowa

Wykonanie

Mięso pokroić w kawałki,umyć i wyciąć nadmiar tłuszczu.
doprawić podanymi w składnikach przyprawami.

W garnku rozgrzać odrobinę oleju i partiami dodawać mięso
(aby garnek i olej nie straciły temperatury)

Podsmażyć  mięso z każdej strony
 ( lekko przypalić-ale nie zwęglić :p
da nam to ciemny kolor sosu i idealny aromat)

zalać mięso gorącą wodą,kilka cm nad poziom mięsa,
dodać przeciśnięty czosnek i kostkę rosołową.
Gotować pod przykryciem do miękkości mięsa.
Zagęścić sos mąką wymieszaną z zimną wodą.

SMACZNEGO


Piekielny gyros z indyka

Kolejna propozycja na szybki i smaczny obiad...
piekielnie ostre mięso z ryżem lub frytkami...

Składniki
dla 2 osób

40 dkg mięsa gulaszowego z indyka
( lub z fileta indyczego)
przyprawy:
przyprawa kebab/gyros
ostra papryka
pieprz
przyprawa do indyka
czosnek granulowany
olej do smażenia

Wykonanie

Mięso umyć,oczyścić,pokroić w długie paski i wysuszyć ręcznikiem papierowym.
W miseczce zrobić mieszanke przypraw
 ( z podanych w składnikach ze wszystkiego wziąść po 1 łyżeczce)
i dodać 3-4 łyżki oleju,wymieszać i polać mięso.

Dokładnie wymieszać i odstawić na minimum godzine do lodówki.

Na patelni rozgrzac odrobine oleju i wrzucić mięso, podsmażyć i dolać 200 ml wody.
Dusić pod przykryciem do miękkości.
Jeżeli chcemy mięso podać z ryżem zostawić sos jeżli z frytkami sos zredukować lub odlać.
Może być bazą do innego mięsa.

SMACZNEGO

niedziela, 17 czerwca 2012

Ciasto z rabarbarem

Jedno z pyszniejszych ciast sezonowych...
lekko kwaśne owoce pod słodką cukrową skorupką ...


Składniki

1 kg rabarbaru
0.5 kg mąki
1,5 szklanki cukru
5 jajek
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki oleju
0,5 kostki margaryny
szklanka mleka
1 kisiel truskawkowy lub galaretka


Wykonanie

Rabarbar obrać i pokroić w centymetrowe kawałeczki.
Zasypać suchym kiślem lub galaretką i łyżką cukru.
Wymieszać i odstawić.

Jajka zmiksować na biało z szklanką cukru i cukrem waniliowym.
Dodać olej i miękką margarynę-dalej miksować.
Dodać mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Zmiksować ciasto na gładką masę.

Blachę do pieczenia wysmarować odrobiną margaryny i wysypać bułką tartą lub mąką.
Wylać cisto.
Na cieście ułożyć rabarbar i posypać 1/2 szklanki cukru

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Piec 50-60 minut(sprawdzać patyczkiem)


SMACZNEGO
PS.ciasto najsmaczniejsze jest kilka minut po upieczeniu


Surówka z kapusty kiszonej

Wyrazista w smaku,idealna do sosów i mięs pieczonych....
szybka i niedroga

Składniki

30 dkg kapysty kiszonej(z marchewka lub bez)
1 jabłko
1 cebula
pieprz i łyżka cukru
olej lub oliwa


Wykonanie

Kapuste odcisnąć z nadmiaru soku.
Dodać starte na tarce jabłko i posiekaną cebulę.
Posypać cukrem i wymieszać.
Po kilku minutach opruszyć pieprzem i polać 4 łyżkami oleju.
Dokładnie wymiesząć i wstawić na godzinę do lodówki

SMACZNEGO

Wersja bez marchewki

wtorek, 5 czerwca 2012

Złociste pierogi z mięsem

Złociste pierogi smakowici prezentują sie na talerzu,
są niedrogie i bardzo smaczne

Składniki

Na ciasto

3 szklanki mąki
szklanka ciepłej wody
szczypta soli

Na farsz

0.5 kg mięsa np karkówka lub łopatka
ćwiartka z kurczaka
cebula
olej
przyprawy
czosnek



Wykonanie

ze składników na ciasto zagnieść elastyczne ciasto,owinąć w folię i odstawić.

Mięso ugotować do miękkości w osolonej wodzie
(można użyć mięsa z rosołu -drobiowe,wołowe).

Cebulke pokroić dowolnie i zeszklić na oleju.
Mięso zmielić w maszynce do mięsa razem z zeszkloną cebulką.
dodać do mięsa tłuszcz na którym smażyła sie cebulka(masa ma być lekko kleista).
doprawić do smaku solą i pieprzem.

Z rozwałkowanego ciasta wycinać kółka i lepić pierogi
( ja lepiłam maszynką do pierogów)

Gotować w osolonej wodzie około 5-7 minut od wypłynięcia.

Pierogi wyciągać z wody bezpośrednio na patelnie z rozgrzanym tłuszczem(masło lub olej)
podsmażać na złoty kolor.
Podawać z sosem czosnkowym lub chrzanowym

SMACZNEGO



Sernik na zimno puszysty

Delikatny i lekki serniczek...idealny na upalne dni


Składniki

2 serki homogenizowane waniliowe(po 150 gram)
0,5 litra śmietany kremówki
galaretka cytrynowa
galaretka truskawkowa
biszkopty lub delicje szampańskie

Wykonanie

Dno tortownicy wyłożyć ciastkami.
Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno,zmiksować z serkami homogenizowanymi.

Galaretkę cytrynową rozpuścić w 200 ml wody i zimną dodać do masy śmietanowo-serowej
Wylać na ciastka i schłodzić w lodówce.

Jak masa zastygnie wylać na nią zimną,tężejącą galaretkę rozpuszczoną w 400 ml wody.

Na wierzchu można ułożyć owoce np. truskawki

SMACZNEGO

poniedziałek, 4 czerwca 2012

Delikatne gołąbki "pekińskie"


Delikatne w smaku,kapusta nie dominuje nad farszem,
są mięciutkie już po 30stu minutach


Składniki
1 duża kapusta pekińska
2 torebki ryżu(każda po 100 gram)
0,5 kg mięsa mielonego
sól,pieprz,kostka rosołowa
sos pomidorowy gotowy
lub
1 kostka rosołowa
słoiczek przecieru pomidorowego
łyżka mąki

Wykonanie
Kapustę delikatnie podzielić na liście.
Ryż ugotować al dente.
Przestudzony wymieszać z mięsem i doprawić solą i pieprzem.

W dużym garnku zagotować wodę i sparzyć pojedynczo liście kapusty.
Zwijać farsz w Kapustę,uważając aby liście nie popękały.
Zwinięte gołąbki ułożyć w brytfance uprzednio wyłożonej liśćmi kapusty.
Dolać wody
 i dodać kostkę rosołową.

Przykryć pokrywką i dusić na niewielkim ogniu 30 minut.


Sos
Zagotować pół litra wody z kostką rosołową.
Dodać przecier pomidorowy i zagęścić sos mąką wymieszaną z zimną wodą.
Doprawić do smaku.
Polać gołąbki.

SMACZNEGO


niedziela, 3 czerwca 2012

Młoda kapusta z koperkiem

Jeden z najsmaczniejszych wiosennych dodatków do obiadu

Składniki

Główka młodej kapusty
1/2 pęczka koperku
1/4 kostki masła
łyżka mąki pszennej
sól,pieprz
kostka rosołowa warzywna


Wykonanie

Kapustę posiekać i dokładnie opłukać.
W garnku roztopić połowę podanego w ilości masła.
Dodać Kapustę,Kostkę rosołową i 1/3 łyżeczki soli.
zamieszać i przykryć pokrywką garnek.
Po kilku minutach zamieszać Kapustę(w razie potrzeby dolać odrobinę wody)

Jak kapusta będzie miękka(około 20 minut)
wyjąć ją z garnka łyżką cedzakową a powstały płyn przelać do szklanki.

W garnku roztopić resztę masła, i dodać Mąkę-zrobić jasną zasmażkę.
Wlać odlany płyn (sok z kapusty) i dokładnie wymieszać.
Do zasmażki dodać Kapustę i posiekany koperek,dokładnie wymieszać.

Dodać pieprz i w razie potrzeby dosolić.

Podawać ciepłe do mięs i ryb

SMACZNEGO


Gulasz z indyka koperkiem pachnący

Delikatny i aromatyczny gulasz,
szybki w przygotowaniu i niedrogi


Składniki

1/2 kg mięsa gulaszowego z indyka
pęczek koperku
2 łyżki śmietany
2 łyżki oleju
przyprawy
łyżka mąki

Wykonanie

Mięso dokładnie umyć, wysuszyć papierowym ręcznikiem i przyprawić
pieprzem,ostrą papryką i przyprawą do kurczaka.

Na patelni rozgrzać  2 łyżki oleju i wrzucić indyka.

Podsmażyć mięso na złoty kolor.
Dolac około 700 ml wody i zagotować,
zmniejszyć płomień,przykryć mięso pokrywką i dusić 30 minut.
Po tym czasie sprawdzić czy mięso jest miękkie.
w razie potrzeby(jeżeli chcemy więcej sosu dolać wody)
mąkę wymieszać w odrobinie zimnej wody i wlać do mięsa.
Energicznie mieszać aby nie było grudek.

Jeżeli jest potrzeba doprawić sos do smaku.
Wyłączyć gaz,dodąc posiekany umyty koperek i 2 łyżki śmietany

Podawać z ryżem,ziemniakami lub makaronem

SMACZNEGO

Pasta jajeczna ze szczypiorkiem

Pyszna wiosenna pasta śniadaniowa,
smakuje rewelacyjnie ze świeżym pieczywem

Składniki

5 jajek
pęczek szczypiorku
2-3 łyżki majonezu
sól,pieprz

Wykonanie

Jajka ugotować na twardo- wystudzić,obrać i pokroić w drobną kostkę
(można także jajka zetrzeć na tarce jarzynowej)

Szczypiorek dokładnie umyć i drobno pokroić.
Szczypior dodać do jajek,posolić lekko i posypać pieprzem.
Dodać majonez i dokładnie wymieszać.
Można podawać odrazu

SMACZNEGO