niedziela, 30 czerwca 2013

Torcik PinaColada

 


Przepisu na ten tort nie było.
Miałam kilka składników które połączyłam w pyszną całość.
 
 
Składniki
 
biszkopt
(wg swojego przepisu)
 
puszka ananasów
opakowanie wiórek kokosowych
600 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukry
2 łyżeczki żelatyny
 
 

 
Wykonanie
 
 

 
 
Sok z ananasa przelewamy do miseczki,połowę ananasów kroimy w kostkę dodajemy do syropu.

żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzątku.
Wystudzoną mieszamy z ananasem i syropem,wylewamy na duży talerz i wstawiamy do lodówki

 
Biszkopt przekroić na 3 blaty.
Kremówkę ubić na sztywno z łyżką cukru.
Na pierwszym blacie rozsmarować odrobinę śmietany i położyć galaretkę z ananasem, posmarować bitą śmietaną i przykryć drugim blatem biszkoptowym.
 
Kilka łyżek bitej śmietany wymieszać z pozostałymi ananasami pokrojonymi w kostkę,rozsmarować na drugim blacie i posypać kilkoma łyżkami kokosa.

przykryć 3 blatem biszkoptowym

 
 
Resztę bitej śmietany rozsmarować na górze i bokach tortu.
Pozostałe wiórki kokosowe uprażyć z łyżką cukru na suchej patelni.
Często mieszając aż do uzyskania złotego koloru wiórek. 
Posypać tort i wstawić do lodówki na minimum 12 godzin.         
 
 
SMACZNEGO          



 
 
 

 


 


środa, 26 czerwca 2013

Żubróweczka....domowa?

 
 
Ze sklepu internetowego http://www.skworcu.com.pl/ dostałam do testowania m.in trawę żubrówkę
cena 1.23 zł za 10 źdźbeł.
 
 
 
 



 Umieściłam 2 źdźbła w wódce czystej i dodałam 2 łyżeczki cukru waniliowego domowego
 
zakręciłam,dobrze wstrząsnęłam i schowałam w ciemne miejsce.
 
 
 
 
..........zapomniałam o niej na 2 długie tygodnie
 
 



 
 
 
 
Po tym czasie do szklanki wsadziłam 4 kostki lodu,
do połowy nalałam żubróweczkę i dolałam soku jabłkowego.
 
 
powstał pyszny drink
może i lepszy od tego z oryginalną żubrówką?.....

 
jak widać wódka zmieniła kolor na lekko zielony,
cukier się rozpuścił,pływały tylko maleńkie kawałeczki wanilii.
W smaku słodka,z zapachem trawy żubrowej.
 
Naprawdę polecam....



logo ze strony sklepu

poniedziałek, 24 czerwca 2013

Klopsiki z mozzarellą i koperkiem

Bardzo soczyste o ciekawym smaku.
Koperek sprawia że pięknie pachną a dzieki mozzarelli są bardzo delikatne
 
 
Składniki
 
0.5 kg mielonej wieprzowiny
jajko
kilk malutkich kulek mozzarelli
1/2 pęczka posiekanego koperku
łyżka posiekanej natka pietruszki
pieprz
ostra papryka
przeciśnięty ząbek czosnku
szczypta soli
olej do smażenia
 
 
 
Wykonanie
 
Wszystkie składniki umieścić w misce i dobrze wymieszać.
Mokrymi rękoma formować niewielkie pulpeciki.
 
Smażyć na niewielkiej ilości oleju.
Podawać gorące.
 
 
SMACZNEGO






niedziela, 23 czerwca 2013

Sałatka ryżowa z tuńczykiem i koperkiem

Idealna sałatka na śniadanko.
Pięknie pachnie koperkiem,jest sycąca i bardzo szybka.
 
 
 
Składniki
 
 
szklanka ryżu
puszka tuńczyka w oleju
puszka kukurydzy
2 kiszone ogórki
1 długi ogórek zielony
pęczek koperku
sos
3 łyżki jogurtu greckiego
łyżeczka pikantnej musztardy
pieprz święzo mielony
przeciśnięty ząbek czosnku

 
Wykonanie
 
Ryż ugotować w osolonej wodzie al dente.
Przelać zimną wodą.
 
Ogórki pokroić w kostkę.
Kukurydzę odsączyć.
Koperek drobno posiekać.
Składniki sosy wymieszać ze sobą.

Składniki wymieszać ze sobą.
Polać sosem,wymieszać i odstawić do lodówki na minimum godzinę.
 
 
SMACZNEGO

 

czwartek, 20 czerwca 2013

Kurczę pieczone w czerwonym jogurcie

Takie mięsko jest delikatne i soczyste.
podałam je z młodymi ziemniaczkami i mizerią.
 
 
Składniki
 
1 kurczak
4 łyżki jogurtu greckiego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki ostrego dobrego ketchupu
1 cebula
liście laurowe
ziele angielskie
ząbek czosnku
natka pietruszki
ulubione przyprawy
dałam
ostrą paprykę
czosnek nieźwiedzi Skworcu
czarnuszkę Skworcu
pieprz świeżo mielony
domową przyprawę do kurczaka
 
Wykonanie
 
Kurczaka poporcjować,umyć i ułożyć w naczyniu do zapiekania.
 
Obsypać ulubionymi przyprawami, ułożyć pokrojoną w plastry cebulę i czosnek.
Posypać kilkoma kulkami ziela angielskiego i kilkoma liściami laurowymi.
 
Jogurt wymieszać z ketchupem i koncentratem.Polać mięsko.
Posypać posiekaną natką pietruszki.
 
 
Piec w 180 stopniach około 90 minut.
 
 
SMACZNEGO


środa, 19 czerwca 2013

Zupa meksykańska z ziemniakami

ostatnio królują u mnie szybkie obiady które można odgrzać.
ta zupa jest sycąca i szybka...a zarazem bardzo smaczna
 
 
Składniki
 
0.5 kg mięsa mielonego wieprzowego
puszka kukurydzy
puszka czerwonej fasoli
4 ziemniaki
2 marchewki
1 duża cebula
 
przyprawa meksykańska
sól do smaku
ostra papryka
świeżo mielony pieprz
2 ząbki czosnku
4 łyżki koncentratu pomidorowego
 
Wykonanie
 
mięso mielone podsmażyć z przyprawami i cebulą na niewielkiej ilości oleju.
 
obrane ziemniaki i marchew pokroić dowolnie i ugotować do miękkości w osolonej wodzie,odcedzić.
 
kukurydzę i fasolę razem z zalewą wlać do garnka,dodać 2 szklanki wody, podsmażone mięso z Cebulę,przeciśnięty czosnek i ziemniaki z marchewką.
 
wszystko razem podgotować 10 minut,dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy.
 
podawać gorące
SMACZNEGO


wtorek, 18 czerwca 2013

Pikantna zupa z sercami

idealna zupa na obiad lub ciepła kolację.
Może nie koniecznie w czasie upałów,ponieważ jest mocno rozgrzewająca ;)
 
 
Składniki
 
0.5 kg drobiowych serduszek
2 marchewki
4 ziemniaki
1 czerwona ostra papryczka
1 żółta ostra papryczka
0.3 kg pieczarek
mała cebula
ząbek czosnku
koncentrat pomidorowy
sól,pieprz
kostka rosołowa drobiowa
 
Wykonanie
 
Serduszka oczyścić,pokroić,zalać wodą i obgotować 20 minut.
 
Odlać,dokładnie umyć,zalać czystą wodą,dodać kostkę rosołową i odrobinę soli- gotować 20 minut.
 
W między czasie na patelni podsmażyć cebulę,czosnek i pokrojone w plastry pieczarki.
Ziemniaki i marchew obrać i pokroić w kostkę.
 
Wszystkie składniki dodać do garnka z z serduszkami i gotować razem.
papryczki drobno posiekać i dodać do całości.
 
Gotować do miękkości warzyw.
Na koniec doprawić do smaku i dodać 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego.
 
podawać Gorące
 
 
Smacznego


poniedziałek, 17 czerwca 2013

Dukanowska pita gyros

mega sycąca buła z pysznym mięsem i sosem.
Jedząc na diecie takie danie miałam wyrzuty sumienia jak przy
prawdziwym gyrosie...niepotrzebne, to wciąż dietetyczne danie
 
 
 
Składniki
 
2 trójkąty dukanowskiej bułki KLIK
1 filet z piersi kurczaka
ulubione przyprawy
(dałam do gyrosa,curry i pieprz)
2 plasterki sera light(kupuje w LIDLu)
2 łyżki jogurtu naturalnego
ząbek czosnku
 
Wykonanie
 
 
Czosnek przeciskamy przez praskę  do czosnku i dokładnie mieszamy z jogurtem
(można dodać ulubione zioła,ja zazwyczaj dodaje koperek,Pietruszkę lub szczypiorek)
i odstawiamy do lodówki.
 
Umyty i oczyszczony z błonek filet kroimy w kostkę,doprawiamy i podsmażamy na suchej patelni.
Podlewamy 1/2 szklanki wody i dusimy 15 minut pod przykryciem.
 
2 trójkąty bułki opiekamy w tosterze.
jedną część smarujemy odrobiną sosu,na to kładziemy serek light,gorące mięso,duuuużo sosu i przykrywamy druga częścią bułki.
 
 
SMACZNEGO

 
 

niedziela, 16 czerwca 2013

Gorąca kanapka

to bardziej pomysł niż przepis na wykorzystanie pysznej dukanowskiej pity
namiastka fast-food'owego jedzenia na diecie
 
 
Składniki
na 1 porcje
 
2 trójkąty dukanowskiej pity
przepis TUTAJ
 
sałata
pomidor
gruby plaster drobiowej wędliny
surówka z białej kapusty(została mi z obiadu)
kawałek kotleta z fileta z kurczaka w panierce
ketchup
 
Wykonanie
 
trójkąty bułki podgrzać w tosterze,kotlety odgrzać w mikrofalówce.
Wszystkie składniki ułożyć na jednym trójkącie i przykryć całość drugim.
 
Zjadamy na ciepło :)
 
smacznego


sobota, 15 czerwca 2013

Dukanowska bułka a'la pita

lekko pikantna,idealna na fast foodowy białkowy obiad.
W smaku przypomina pizzę.
Składniki podane na 2 osoby lub na 2 dni.
 
 
 
Składniki
 
twaróg chudy 250 gram
1 jajko
2 łyżki otrąb pszennych KUPIEC
2 łyżki otrąb żytnich KUPIEC
2  łyżki otrąb owsianych KUPIEC
1 łyżka skrobi kukurydzianej Skworcu
1/2 łyżeczki czarnuszki Skworcu
1 łyżka lnu Skworcu
1/2 łyżeczki soli
szczypta papryki wędzonej ostrej Skworcu
1/4 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego Skworcu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
 
 



Wykonanie
 
 
Wszystkie składniki należy przełożyć do jednej miski i dokładnie wymieszać widelcem
 
 
 
 
Przełożyć do foremki silikonowej lub na zwykłą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Mokrymi rękoma uformować placek o średnicy około 25 cm.
 
Piec w 200 stopniach 25 minut.
po tym czasie delikatnie przełożyć placek na drugą stronę aby spód się dopiekł.
 
Piec jeszcze 7-8 minut.
 
Studzić w uchylonym piekarniku.
 
 

 
przekroić na 4 części.
dziennie 1 osoba może zjeść 2 trójkąty bułki.
 
SMACZNEGO
 


 
 nadała bułce lekko pikantnego smaku
pięknie pachnie
cena na stronie sklepu  skworcu.com.pl
 
1.90/30g
 
 
 
 
bardzo przydatna w czasie diety białkowej.
Składnik wielu dań m.in.pieczywa,ciast,panierek,sosów
1 osoba może dziennie zjeść 1 łyżkę skrobi kukurydzianej
 
cena na stronie sklepu  skworcu.com.pl
5.99 zł/700 g
 


piątek, 14 czerwca 2013

Zupa szczawiowa

Jedna z moich ulubionych  zup.
Udało mi się przekonać do niej nawet mojego męża.
Jest pyszna i szybka a przy tym niedroga.
 
 
Składniki
 
2 marchewki
4 ziemniaki
kawałek selera
1 pietruszka
szczaw
(ilość wedle uznania,ja dałam dużą miskę)
sól
pieprz
śmietana lub jogurt grecki
liść laurowy,ziele angielskie
kostka rosołowa warzywna
 
Wykonanie
 
Ziemniaki,marchew,pietruszkę i serem obrać i dowolnie pokroić.
 zalać wodą,dodać kostkę rosołową,lekko posolić,dodać liście laurowe i ziele angielskie.
Gotować do miękkości.
 
W między czasie szczaw dobrze opłukać i PORWAĆ(nie wolno kroić)
na mniejsze kawałki.
 
Jak warzywa będą miękkie dodać szczaw,zamieszać i podgotować 2 minuty.
 
Doprawić do smaku wedle uznania.
Śmietanę/jogurt dodawać do zupy na talerzu.
 
 
SMACZNEGO
 
 

niedziela, 9 czerwca 2013

Expresowe ciasto z rabarbarem

Ciasto tzw."zachciankowe" ponieważ najlepsze jest świeżo upieczone.
kilka minut miksowania, odrobina owoców i cierpliwość w trakcie pieczenia...
a w nagrode blacha pachnącego ciasta z rabarbarem
ps. na drugi dzień też jest wyśmienite
 
 
 
Składniki
 
 
5 jajek
3/4 szklanki cukru
0.5 kg mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
2 kisiele truskawkowe
szklanka mleka
200 gram margaryny
rabarbar

 
Rabarbar obrać i pokroić w mniejsze kawałki.
Zasypać proszkiem kisielowym i cukrem pudrem,wymieszać i odstawić

 
Jajka zmiksować z cukrem, dodać margarynę ( w temp.pokojowej) i dalej miksować
Nie przejmujcie się grudkami z margaryny,w trakcie pieczenia znikną.
Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko.
Miksować na gładkie ciasto.
 
 
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Wylać ciasto,na górze ułożyć rabarbar.
 
Piec w 180 stopniach przez 60 minut.
Ciasto studzić w uchylonym piekarniku około 15 minut.
 
 

 
Piec w 180 stopniach przez 60 minut.
Ciasto studzić w uchylonym piekarniku około 15 minut.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
 
 
SMACZNEGO