Szybkie i sycące danie.
Kwaśny sos i malutkie,delikatne pulpeciki
Składniki
pulpeciki
szynka wieprzowa mielona 0,5 kg
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
papryka ostra mielona do smaku
bulion warzywny 1 litr
sos
papryka konserwowa 1 słoik
papryka biała 2 sztuki
przecier pomidorowy domowy 300ml
pieprz czarny mielony do smaku
liść laurowy
ziele angielskie
Wykonanie
Mięso mielone doprawić wg. własnego smaku solą,pieprzem i ostrą
papryką.
dokładnie wymieszać i uformować pulpeciki wielkości orzecha
włoskiego.
zagotować bulion(może być z kostki) i wrzucać
pulpeciki,
gotować 15 minut i wyjąć z bulionu.
paprykę białą i konserwową
pokroić w grubsze paski.
zagotować przecier pomidorowy,dodać obie
papryki,
2-3 liście laurowe i kilka kulek ziela angielskiego,
gotować 10
minut(pod przykryciem bo przecier pomidorowy lubi pryskać)
następnie
dodać pulpeciki i doprawić sos do smaku
(można dodać łyżkę cukru pudru
jeżeli będzie za kwaśny)
i podgotować chwilkę aby pulpeciki przeszły
smakiem sosu.
podawać gorące posypane koperkiem
SMACZNEGO