poniedziałek, 31 sierpnia 2015

Papryka faszerowana szynką wieprzową i pęczakiem na ostro

 Kolejna wariacja na temat faszerowanej papryki
szynka+pęczak 


Składniki

farsz
    kasza pęczak 10 dkg
    szynka wieprzowa mielona 35 dkg
    cebula 1 sztuka
    Pieprz czarny do smaku
    chili pieprz cayenne 1/3 łyżeczki
    papryka słodka mielona 1/3 łyżeczki

ponadto
    papryka czerwona 4 sztuki
    koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki
    liście laurowe 2 sztuki
    ziele angielskie 4 kulki
    bulion drobiowy 2 szklanki
    mąka pszenna 1 łyżka
    koperek do posypania




Wykonanie 



pęczak ugotować w osolonej wodzie(10 minut krócej niż podano na opakowaniu
) odcedzić i przepłukać zimną wodą.
Umyte papryki sparzyć wrzątkiem i odciąć ogonki.wydrążyć środki
mięso doprawić pieprzem,papryką i pieprzem cayenne
dodać pęczak,posiekaną cebulę i dokładnie wymieszać
( ja dodałam kawałek pokrojonej papryki która została z odcinania ogonków)
napełnić papryki mocno dociskając farsz
papryki postawić w garnku i wlać 2 szklanki bulionu(u mnie domowy rosół z niedzieli) zagotować,
dodać liście laurowe i ziele angielskie,dusić 15 minut pod przykryciem na małym ogniu
następnie dodać koncentrat pomidorowy i dusić kolejne 15 minut
wyjąć jedną paprykę a sos zagęścić mąką wymieszaną w odrobinie gorącej wody,chwilę podgotować
papryki pozostawić w sosie na kilka godzin. podawać posypane posiekanym koperkiem

 
 SMACZNEGO 


niedziela, 30 sierpnia 2015

Bitki z szynki w sosie własnym

 Tradycyjne bitki wieprzowe w lekkim sosie własnym,
podane z ziemniaczkami pachnącymi koperkiem....

Składniki
3 porcje

    szynka wieprzowa 400 gram
    cebula 1 sztuka
    olej do smażenia 1 łyżka
    sól do smaku
    Pieprz czarny do smaku
    papryka ostra do smaku
    czosnek 1 ząbek
    liść laurowy
    ziele angielskie


Wykonanie 

szynkę wieprzową pokroić w plastry,oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem z młynka.
rozbić tłuczkiem do mięsa przez folię spożywczą.
doprawić papryką ostrą i czosnkiem.
mięso podsmażyć na łyżce oleju z każdej strony.
dodać pokrojoną dość grubo cebulę,liście laurowe i ziele angielskie.
smażyć tak długo aż na spodzie garnka zacznie lekko karmelizować się cebula i powstanie jakby przypalona warstwa
( to nam da smak i kolor sosu).
wlać 1.5 szklanki wrzątku i dusić godzinę pod przykryciem.
 na koniec odkryć aby sos się zredukował.

SMACZNEGO


piątek, 28 sierpnia 2015

Grillowany filet z kurczaka faszerowany kapustą kiszoną

 Kolejne z serii niskokalorycznych obiadów.
Dodatek kapusty kiszonej sprawia że filet z kurczaka jest bardzo soczysty
 


Składniki
na 1 porcję

    filet z kurczaka 1 sztuka
    kapusta kiszona 10 dkg
    Pieprz czarny do smaku
    przyprawa do kurczaka do smaku
    olej 1 łyżeczka
    ketchup pikantny 1 łyżka
    sól do smaku

 


Wykonanie  

umyty filet z kurczaka doprawić z 2 stron i lekko rozbić tłuczkiem.
kapustę kiszona dobrze odcisnąć z wody i posiekać. doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
na filecie ułożyć kapustę i zwinąć roladkę.
spiąć wykałaczkami,polać ketchupem i olejem i odstawić na kilka godzin do lodówki.
grillować po 7 minut z każdej strony do uzyskania złotobrązowego koloru

podawać gorące

SMACZNEGO 


wtorek, 25 sierpnia 2015

Warstwowa owsianka bez gotowania z nektarynką

 Moja miłość do owsianki trwa....
tym razem bez gotowania


Składniki

    płatki owsiane 30 gram
    otręby pszenne 10 gram
    sok jabłkowy 150 ml
    cynamon wg smaku
    nektarynka 1 sztuka
    serek homogenizowany lub jogurt owocowy-150 gram



Wykonanie


Płatki owsiane i otręby zalać sokiem jabłkowym,dodać cynamon i odstawić na kilka godzin
( ja przygotowuję je wieczorem żeby mieć owsiankę na rano).
 nektarynkę pokroić w małe kawałki(kilka można zostawić większych). 
w pucharku układać warstwami:
nektarynkę-połowę owsianki,serek homogenizowany- owsianką - reszta nektarynki.

SMACZNEGO  



poniedziałek, 24 sierpnia 2015

Domowy kebab

 Już od dawna za mną chodził Kebab.
Jednakże ilość kcal w kupnym kebabie odstraszała mnie.
moja domowa wersja( skromnie przyznam że pyszna) ma 600 kcal na porcję i niewiele tłuszczu
Kebab z "budy" około 1000kcal ;)


Składniki
na 3 kebaby

pita
    mąka pszenna 150 gram
    mąka żytnia 50 gram
    olej 1 łyżka
    drożdże suche 4 gram
    sól 1/3 łyżeczki
    mąka do podsypywania
    woda ciepła 150 ml

kebab
    mięso mielone indycze 300 gram
    czosnek 1 ząbek
    Pieprz czarny do smaku
    przyprawa do gyrosa 1 łyżeczka

sos
    jogurt grecki 200 ml
    musztarda 1 łyżeczka
    czosnek 1 ząbek
    koperek siekany 1 łyżka
    sól do smaku
    Pieprz czarny do smaku

dodatki
    kukurydza bez cukru 1 puszka
    pomidor 1 duży
    cebula 1 sztuka
    pikle 20 dkg
    papryka czerwona 1/2 sztuki
    sałata lodowa 1/3 sztuki




Wykonanie 


SOS
składniki sosu dokładnie wymieszasz i odstawić do lodówki( minimum na godzinę) 

PITY
składniki na bułki umieścić w misce,wyrobić ręką na gładkie ciasto
ciasto pozostawić w misce,przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny w miejsce bez przeciągów(ja daję do mikrofalówki)
Ciasto podzielić na 3 części,uformować centymetrowe placki.
 piec 15 minut w 200 stopniach.upieczone bułki zawinąć w ściereczkę

KEBAB
mięso umieścić w misce,doprawić.
dokładnie wymieszać na jednolitą masę.odstawić do lodówki
z mięsa uformować prostokąt(na około 1.5 cm).
grillować około 15 minut(nie za długo aby nie było za suche) 
 po lekkim ostudzeniu pokroić w cienkie paseczki

warzywa pokroić,pikle i kukurydzę odcedzić z zalewy.
bułkę przekroić tworząc kieszonkę, ułożyć na chwilę na grillu aby była ciepła i chrupiąca.
 dół posmarować sosem,ułożyć warzywa,mięso i dodatkowo sos.

SMACZNEGO

niedziela, 23 sierpnia 2015

CebuLOVE kotlety mielone i pikantne ziemniaczki- z piekarnika

 Dużo cebuli w soczystym kotlecie mielonym 
i baaaardzo pikantne ziemniaczki- szybki obiad z piekarnika


Składniki 
 (na 2 osoby)
kotlety
    mięso mielone indycze 200 gram
    cebula biała 1 duża
    Pieprz czarny do smaku
    bułka tarta do  panierowania
    sól do smaku
    papryka ostra mielona do smaku

ziemniaczki

    ziemniaki 400 gram
    jogurt grecki 70 ml
    olej 1 łyżka
    sól do gotowania ziemniaków
    chili pieprz cayenne 1/2 łyżeczki



Wykonanie


Kotleciki-
 cebulę posiekać niezbyt drobno,dodać do mięso,doprawić do smaku i dobrze wyrobić masę.
 ( można dodać jajko, ja dodałam 3 łyżki lodowatej wody i dobrze się trzymały) 
uformować 2 kotleciki i obtoczyć w bułce tartej,odstawić do lodówki.

Ziemniaki-
 obrane ziemniaki pokroić w ósemki. Ugotować w osolonej wodzie przez 10 minut.
odcedzić i wystudzić.
 W misce wymieszać jogurt z olejem i pieprzem cayenne. 
dodać ziemniaki i wymieszać aby całe pokryły się marynatą. 
wyłożyć na blaszkę do pieczenia( ja mam taką z drobnymi dziurkami) obok ułożyć kotlety.
Zapiekać w piekarniku 45 minut w 200 stopniach.  

SMACZNEGO 





sobota, 22 sierpnia 2015

Owsianka czekoladowo-śliwkowa

 Uwielbiam śliwki....połaczone z owsianką i czekoladą 
to pyszny pomysł na śniadanie



Składniki

    płatki owsiane 20 gram
    otręby pszenne 10 gram
    czekolada gorzka 4 kostki
    śliwki 6 sztuk
    cynamon do smaku 


 Wykonanie 


Śliwki pokroić w niezbyt małe kawałki,
zalać niewielką ilością wody i gotować 10 minut na małym ogniu. 
po tym czasie dodać płatki i otręby i ew.dolać wody.gotować 4 minuty często mieszając
. na koniec dodać czekoladę(można użyć mleczną) i cynamon,mieszać aż czekolada się rozpuści.
wyłączyć gaz i przykryć garnek pokrywką. podawać po 20 minutach. 

ilość wody należy dostosować do własnych preferencji(ja wolę rzadsze owsianki)
 można dodać cukier lub miód.mi wystarczyły śliwki i czekolada więc nie dosładzałam owsianki

SMACZNEGO 

  

piątek, 21 sierpnia 2015

Jajecznica z warzywami

 Konkretna,sycąca i kolorowa....


Składniki
na 1 porcję

    jajka 2 sztuki
    cukinia 200 gram
    cebula 1/4 sztuki
    papryka biała 1/2
    pomidor 1 mały
    sól i pieprz czarny do smaku
    koperek 2 łyżki posiekanego
    szynka konserwowa 2 plasterki
    olej 1 łyżeczka
 




Wykonanie

Na łyżeczce oleju podsmażyć cukinię,paprykę,cebulę i szynkę,na koniec dodać pokrojone pomidory.
posolić i posypać pieprzem.
w miseczce roztrzepać 2 jajka z dodatkiem posiekanego koperku.
jajka wylać na warzywa smażyć do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Podawać gorące z pieczywem

SMACZNEGO
 

środa, 19 sierpnia 2015

Budyniowa owsianka z jeżynami

 Owsianka...idealna na drugie śniadanie
krzaki pełne jeżyn więc wykorzystuję je na różne sposoby



 Składniki

    płatki owsiane 30 gram
    otręby owsiane 10 gram
    jeżyny 1  szklanka
    mleko sojowe 1 szklanka
    woda 0,5 szklanki
    cukier puder 1 łyżka
    mąka ziemniaczana 1 łyżka
 

Wykonanie 


Płatki i otręby zalać szklanką mleka sojowego,dodać pokrojone jeżyny i zagotować.
często mieszając gotować 5 minut.
w między czasie w wodzie rozmieszać mąkę ziemniaczaną i cukier puder,
wlać do owsianki i jeszcze chwilkę podgotować,przełożyć do pucharka.  


SMACZNEGO


 

poniedziałek, 17 sierpnia 2015

Krokiety drobiowo- warzywne

  Pyszne krokiety z kolorowym farszem...


Składniki 

naleśniki

    mąka pszenna 1 szklanka
    mleko 1 szklanka
    jajo  1 sztuka
    sól do smaku
    olej 1 łyżeczka
    woda gazowana 0,5 szklanki

farsz

    ćwiartki z kurczaka 1 sztuka
    warzywa mrożone mieszanka 200 gram
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
    papryka słodka mielona do smaku

dodatkowo

    jajko 1 sztuka
    bułka tarta do panierowania
    olej do smażenia


 Wykonanie


Naleśniki
Składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować na gładką maśle i odstawić do lodówki na 30 minut.
po tym czasie smażyć cieniutki naleśniki na nieprzywierającej patelni


Farsz
Ćwiartkę z kurczaka zalać zimną wodą,dodać sól,liść laurowy i ziele angielskie i ugotować do miękkości.
wystudzić,zdjąć skórę oraz tłuszcz a mięso rozdrobnić blenderem.
warzywa wrzucić na osolony wrzątek i gotować 5 minut,następie przelać zimną wodą i wystudzić
zimne warzywa dodać do mięsa i lekko rozdrobnić widelcem,doprawić farsz do smaku
 
Krokiety
na każdy naleśnik kłaść porcję farszu i zwijać krokiety. dół-boki i do góry
maczać w rozmąconym jajku i panierować w bułce tartej.
smażyć na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor. najlepiej smakują gorące

SMACZNEGO




 

niedziela, 16 sierpnia 2015

Waniliowa owsianka z jeżynami

 Waniliowa owsianka z jeżynami prosto z krzaka....
śniadanie idealne i ogromna dawka energii i witamin



Składniki
na 1 porcję

    płatki owsiane 40 gram
    jeżyny 1  garść
    cukier waniliowy domowy 1-2 łyżeczek wedle uznania
    woda 3/4 szklanki





 Wykonanie

 w małym garnku zalać ciepłą wodą płatki owsiane i zagotować,dodać domowy cukier waniliowy(ilość wedle uznania u mnie 1 łyżeczka) i gotować 3 minuty mieszając.
 wyłączyć gaz  a garnek przykryć pokrywką.
zostawić tak owsiankę na 15 minut.
 owsiankę przełożyć do miseczki i dodać opłukane jeżyny(całe lub pokrojone) 

SMACZNEGO




piątek, 14 sierpnia 2015

Łopatka z grilla w marynacie czosnkowo-musztardowej

 Soczyste i dobrze doprawione.
Wieprzowe na grill...


Składniki
marynata

    olej 1/3 szklanki
    musztarda 2 łyżki
    czosnek 5 ząbków
    sól 1/2 łyżeczki
    pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki
    przyprawy do  grilla 1 łyżka

mięso
   łopatka bez kości 1 kg




Wykonanie 



Mięso dokładnie umyć i pokroić w dowolne kawałki.
mięso delikatnie rozbić pięścią
 składniki marynaty wymieszać ze sobą(czosnek przecisnąć przez praskę do czosnku lub drobno pokroić) i wlać do mięsa.
dokładnie wymieszać aby każdy kawałek pokryty był marynatą i odstawić do lodówki w zamykanym pojemniku na 24 godziny.
Mięso grillować do miękkości i odpowiedniego(ulubionego) stopnia wypieczenia  


SMACZNEGO 
 

czwartek, 13 sierpnia 2015

Placuszki z cukinii z oscypkiem

Cukiniowo u mnie... :)
Kolejna propozycja na te pyszne warzywo


Składniki

    cukinia 0,5 kg po oczyszczeniu
    cebula 1 sztuka
    oscypek 5 małych
    jajka 2 sztuki
    mąka pszenna 2 łyżki
    pieprz do smaku
    sól do smaku
    papryka słodka mielona do smaku
    Olej rzepakowy do smażenia

Dip Czosnkowy


 Wykonanie 


oscypki zetrzeć na tarce jarzynowej.odstawić
cukinię dokładnie umyć,usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce jarzynowej
(nie obierać cukinii) razem z cebulą
dodać jajka,mąkę oraz przyprawy i dokładnie wymieszać.
dodać 3/4 ilości oscypka(resztę zostawić na posypanie gotowych placuszków)
 całość dokładnie wymieszać
smażyć niezbyt grube placuszki na oliwie(kilka kropel, placki lekko puszczą sok) na złoty kolor.
 po usmażeniu odsączyć na ręczniku kuchennym
podawać z dipem czosnkowym posypane resztą oscypka 


SMACZNEGO

 

wtorek, 11 sierpnia 2015

Tagliatelle z cukinią i warzywami

 idealna propozycja na szybki obiad 
szczególnie w sierpniowe upały


Składniki

    makaron Tagliatelle 150 gram
    cukinia zielona  2 małe
    papryka czerwona 1/3 sztuki
    cebula 1 mała
    pomidor 1 duży
    sól do smaku
    czarny pieprz mielony do smaku
    papryka słodka mielona do smaku
    oliwa z oliwek 1 łyżeczka 


Wykonanie  

na patelni na łyżce oliwy podsmażyć posiekaną cebulę z papryką
cukinię dokładnie umyć i obieraczką do warzyw pociąć w długie wstążki
( bez gniazd nasiennych,ale ze skórką)
lekko posolić i poddusić pod przykryciem
następnie dodać pokrojonego pomidora(ja nie ściągam skórki) oraz pieprz i słodką paprykę.
poddusić aż cukinia będzie miękka ale wciąż lekko chrupiąca
makaron ugotować al'dente w osolonej wodzie(150 gram suchego na 2 porcje) 
odcedzić ale nie przepłukiwać ,
makaron nałożyć na talerze a na środku wyłożyć ciepłą cukinię z warzywami,podawać od razu
SMACZNEGO