środa, 6 lutego 2013

Śledzie w jogurcie greckim

Tradycyjnie śledzie te występują ze śmietaną,szczególnie w wielu
(także moim) domach na Wigilijnym stole.
ja uwielbiam te śledzie nie tylko w święta....

Składniki

słoik śledzi w zalewie octowej tzw Bismarck
200 ml jogurtu greckiego(u mnie light)
pieprz świeżo mielony
ew.cebula



Wykonanie

Śledzie wyjąć z octu, ściągnąć z nich skórę i pokroić w mniejsze kawałki.
Jeżeli w słoiku jest cebula dodać ją do śledzi,jeżeli nie ma dodać 1 cebulę pokrojoną w piórka.
Do śledzi dodać kilka łyżek zalewy octowej i jogurt.
Wymieszać całość.
Jeżeli jest za mało kwaśne dodać jeszcze zalewy(ja lubię jak jest kwaśniejsze)
Posypać pieprzem i odstawić na 30 minut aby całość się przegryzła.
Najlepsze z pure ziemniaczanym(na piątkowy obiad) lub z chlebem na kolację.
przy diecie protal można zjeść z plackami otrębowymi.

SMACZNEGO

Brak komentarzy: