Najlepszy z pajdą chleba i kiszonym ogórkiem...
Składniki
80 dkg świeżej słoniny
40 dkg wędzonej słoniny
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki soli
pieprz czarny mielony
Wykonanie
Słoninę pokroić ostrym nożem w drobną kostkę
(najlepiej kroi się bardzo zimną słoninę )
przełożyć do garnka i wytapiać na małym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając aby nie przypalić.
W między czasie pokroić drobno cebulkę i czosnek.
jak słonina się wytopi(a wielkość skwarek nam odpowiada)
wyłączyć gaz i ostrożnie dodać cebule i czosnek(uwaga lubi się spienić!)
Doprawić solą i pieprzem,przełożyć do salaterek(lub słoików)
w czasie zastygania od czasu do czasu przemieszać aby skwarki równomiernie się rozłożyły. Przechowywać w lodówce
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz