Nasz pierogowy hit!
najlepsze zaraz po ruskich...
Składniki
ciasto
mąka pszenna 300 gram
sól 1/3 łyżeczki
woda ciepła ok. 0,2 litra
mąka pszenna do podsypywania
farsz
ziemniaki 300 gram
szpinak mrożony 200 gram
cebula 1 duża
czosnek 2 ząbki
sól
pieprz kolorowy ziarnisty
masło 2 łyżki
okrasa
cebula 1 sztuka
pieczarki kilka sztuk
masło
sól
mąka pszenna 300 gram
sól 1/3 łyżeczki
woda ciepła ok. 0,2 litra
mąka pszenna do podsypywania
farsz
ziemniaki 300 gram
szpinak mrożony 200 gram
cebula 1 duża
czosnek 2 ząbki
sól
pieprz kolorowy ziarnisty
masło 2 łyżki
okrasa
cebula 1 sztuka
pieczarki kilka sztuk
masło
sól
Wykonanie
szpinak rozmrozić,przełożyć do rondelka, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek,
sól oraz świeżo mielony pieprz.
całość podgrzewać często mieszając do odparowania całej wody ze szpinaku-wystudzić
ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie.Następnie obrać i przecisnąć przez praskę.wystudzić
Obraną cebulę rozdrobnić w rozdrabniaczu(lub bardzo drobno posiekać) zeszklić na maśle.
Ziemniaki,cebulę i szpinak dokładnie wymieszać.w razie potrzeby dodać soli i pieprzu(ja dodałam dodatkowo pieprz cayenne).
całość podgrzewać często mieszając do odparowania całej wody ze szpinaku-wystudzić
ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie.Następnie obrać i przecisnąć przez praskę.wystudzić
Obraną cebulę rozdrobnić w rozdrabniaczu(lub bardzo drobno posiekać) zeszklić na maśle.
Ziemniaki,cebulę i szpinak dokładnie wymieszać.w razie potrzeby dodać soli i pieprzu(ja dodałam dodatkowo pieprz cayenne).
z podanych składników zagnieść elastyczne
ciasto(w razie potrzeby podsypywać mąką)cienko wałkować,wykrawać kółka i
zlepiać pierożki.
Gotowe układać na ściereczce posypanej lekko mąką pszenną.
Gotowe układać na ściereczce posypanej lekko mąką pszenną.
Pierogi wrzucać na osolony wrzątek i gotować 2-3 minuty od wypłynięcia
(w zależności od grubości ciasta).
okrasa
Pieczarki i cebulę drobno pokroić,podsmażyć na maśle.
Polać ugotowane pierożki.
okrasa
Pieczarki i cebulę drobno pokroić,podsmażyć na maśle.
Polać ugotowane pierożki.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz