U nas były na Wigilijnej kolacji oraz odsmażane po świętach.
Lekkie i aromatyczne gołąbki bezmięsne
Składniki
farsz
pieczarki 1 kg
cebula 2-3 sztuki
kasza gryczana KUPIEC 200 gram
sól do smaku
pieprz czarny mielony
czosnek 1 ząbek
olej do smażenia 2-3 łyżki
dodatkowo
kapusta włoska 1 główka
liść laurowy 2-3 sztuki
ziele angielskie kilka kulek
bulion 1 litr
sos wg upodobań grzybowy lub pieczarkowy
Wykonanie
Obraną cebulę drobno posiekać,podsmażyć na oliwie do lekkiego zeszklenia.na Koniec dodać posiekany czosnek
Obrane pieczarki rozdrobnić np w blenderze(lub pokroić bardzo drobno)
Partiami dodawać do cebuli i podsmażać razem do odparowania całej wody,na koniec posolić i posypać pieprzem
Kaszę gryczaną (1 szklanka) zalać 2 szklankami wody,dodać sól i zagotować,zmniejszyć gaż i gotować aż wchłonie połowę wody.
Następnie garnek przykryć i całość zawinąć w koc.Odstawić na 30 minut.
Ugotowaną kaszę wymieszać z pieczarkami,doprawić do smaku.
Z kapusty zdjąć delikatnie liście i sparzać w osolonym wrzątku aż lekko zmiękną.
Z liści wycinać twardy rdzeń i nakładać po łyżce farszu.
zwijać gołąbki( dól,boki i w górę).
Gołąbki ułożyć w garnku wyłożonym kilkoma liśćmi kapusty.
dodać liście laurowe i ziele angielskie,zalać bulionem.
przykryć przykrywką.gotować na małym ogniu 30 minut
Gołąbki od razu wyjąć z bulionu i podawać np z sosem pieczarkowym lub grzybowym
*Gołąbki nadają się do mrożenia,w lodówce stały u mnie 4 dni bez zmiany smaku.
Idealnie pasują do nich sosy grzybowy lub pieczarkowy.
Pyszne odsmażane na masełku
Idealnie pasują do nich sosy grzybowy lub pieczarkowy.
Pyszne odsmażane na masełku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz