Tort makowy z kremem z kaszy manny,z dużą ilością wiórek kokosowych.
Poezja!
ten ze zdjęć wykonany przez mojego Tatę.
Składniki
ciasto
cukier 1 szklanka
margaryna 250 gram
jajka 5 sztuk
mak zmielony 250 gram
wiórki kokosowe 100 gram
mleko 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mąka pszenna 150 gram
krem
mleko 0,5 litra
kasza manna 5 łyżek
margaryna 120 gram
cukier puder 2 łyżki
polewa czekoladowa
margaryna 120 gram
kakao 2 łyżki
cukier 0,5 szklanki
wiórki kokosowe 100 gram
ciasto
cukier 1 szklanka
margaryna 250 gram
jajka 5 sztuk
mak zmielony 250 gram
wiórki kokosowe 100 gram
mleko 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mąka pszenna 150 gram
krem
mleko 0,5 litra
kasza manna 5 łyżek
margaryna 120 gram
cukier puder 2 łyżki
polewa czekoladowa
margaryna 120 gram
kakao 2 łyżki
cukier 0,5 szklanki
wiórki kokosowe 100 gram
Wykonanie
Ciasto
cukier,margarynę i żółtka jaj dokładnie utrzeć.
w osobnej misce wymieszać : zmielony(sparzony i odciśnięty mak),wiórki kokosowe,mleko(temp.pokojowa),proszek do pieczenia,mąkę i ubitą na sztywno pianę z jaj.
Połączyć dokładnie ale delikatnie wszystkie składniki.
Masę wylać do wysmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą tortownicy.
Piec 60 minut w 180 stopniach.
Po całkowitym wystudzeniu przekroić ciasto na 3 blaty.
są bardzo wilgotne,trzeba uważać przy przekrawaniu ciasta na 3 i przy składaniu całości.
krem
zagotować mleko i wsypać kaszę manną,ugotować grysik i wystudzić.
Margarynę utrzeć z cukrem,dodając po łyżce grysiku zmiksować na gładki krem.
na koniec dodać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać.
Polewa
(można użyć gotowej lub ze swojego przepisu)
składniki umieścić w garnku i podgrzewać do połączenia składników.
całość
ciasto przełożyć kremem,polać polewą i wysypać wiórkami kokosowymi
(jeżeli nam zostaną,można pominąć)
odstawić do lodówki na minimum 24 godziny.
odstawić do lodówki na minimum 24 godziny.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz