niedziela, 10 stycznia 2016

Tort makowy

 Tort makowy z kremem z kaszy manny,z dużą ilością wiórek kokosowych.
Poezja!
ten ze zdjęć wykonany przez mojego Tatę.



Składniki
ciasto
    cukier 1 szklanka
    margaryna 250 gram
    jajka 5 sztuk
    mak zmielony 250 gram
    wiórki kokosowe 100 gram
    mleko 1 szklanka
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka
    mąka pszenna 150 gram

krem
    mleko 0,5 litra
    kasza manna 5 łyżek
    margaryna 120 gram
    cukier puder 2 łyżki

polewa czekoladowa

    margaryna 120 gram
    kakao 2 łyżki
    cukier 0,5 szklanki
    wiórki kokosowe 100 gram



 Wykonanie 


Ciasto
 cukier,margarynę i żółtka jaj dokładnie utrzeć.
w osobnej misce wymieszać : zmielony(sparzony i odciśnięty mak),wiórki kokosowe,mleko(temp.pokojowa),proszek do pieczenia,mąkę i ubitą na sztywno pianę z jaj.
Połączyć dokładnie ale delikatnie wszystkie składniki.
Masę wylać do wysmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą tortownicy.
Piec 60 minut w 180 stopniach.
Po całkowitym wystudzeniu przekroić ciasto na 3 blaty.
są bardzo wilgotne,trzeba uważać przy przekrawaniu ciasta na 3 i przy składaniu całości.


krem
zagotować mleko i wsypać kaszę manną,ugotować grysik i wystudzić.
Margarynę utrzeć z cukrem,dodając po łyżce grysiku zmiksować na gładki krem.
na koniec dodać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać.

Polewa
(można użyć gotowej lub ze swojego przepisu)
składniki umieścić w garnku i podgrzewać do połączenia składników.

całość
ciasto przełożyć kremem,polać polewą i wysypać wiórkami kokosowymi
(jeżeli nam zostaną,można pominąć)
odstawić do lodówki na minimum 24 godziny. 

SMACZNEGO





Brak komentarzy: