Myślę że ten deser będzie idealny na sierpniowe upalne dni.
Jednak nam smakował nawet teraz, gdy za oknem zima.
Składniki
twaróg zmielony 1 kg
truskawki 0,7 kg
galaretka truskawkowa 3 opakowania
delicje 2 opakowania
galaretka różowa 1 opakowanie
żelatyna 2 łyżki lub Agar KLIK
cukier puder 2 łyżki
twaróg zmielony 1 kg
truskawki 0,7 kg
galaretka truskawkowa 3 opakowania
delicje 2 opakowania
galaretka różowa 1 opakowanie
żelatyna 2 łyżki lub Agar KLIK
cukier puder 2 łyżki
Wykonanie
Delicje wyłożyć na spodzie naczynia w którym będziemy robić deser.
Delicje wyłożyć na spodzie naczynia w którym będziemy robić deser.
1 galaretkę truskawkowa i 1 łyżkę żelatyny zalać 100 ml wody i dokładnie wymieszać-wystudzić.
0,5 kg sera zmiksować z łyżką cukru pudru,następnie cały czas miksując wlewać galaretkę.
0,5 kg sera zmiksować z łyżką cukru pudru,następnie cały czas miksując wlewać galaretkę.
Wylać na biszkopty i wstawić do lodówki aż stężeje.
Galaretkę różową zalać 300 ml wody,wymieszać i przelać do miski lub głębokiego talerza.
ostudzoną wstawić do lodówki do stężenia.
Truskawki(miałam zamrożone) umieścić w garnku,dolać kilka łyżek wody i wstawić na gaz.
Jak zaczną się rozpadać rozdrobnić blenderem na gładko,jak się zagotują wsypać galaretkę,wymieszać i odstawić do wystudzenia.
Zimne truskawki wylać na stężałą masę serową.odstawić do lodówki.
Ostatnią galaretkę truskawkową i łyżkę żelatyny zalać wodą i odstawić do wystudzenia.następnie zmiksować z pozostałym serem
(ja miałam jeszcze kilka truskawek które zmiksowałam razem z pozostałym serem,
można kilka zostawić z myślą o górnej warstwie)
Wylać na truskawki ostatnią warstwę serową.
Stężałą różową galaretkę pokroić w kostkę i ułożyć na samej górze
(trzeba to robić dość szybko bo masa serowa szybko tężeje
Wylać na truskawki ostatnią warstwę serową.
Stężałą różową galaretkę pokroić w kostkę i ułożyć na samej górze
(trzeba to robić dość szybko bo masa serowa szybko tężeje
a dobrze aby kawałki galaretki lekko weszły w ser)
całość wstawić do lodówki.
po około 60 minutach jest gotowe do krojenia i smakowania
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz