piątek, 14 czerwca 2013

Zupa szczawiowa

Jedna z moich ulubionych  zup.
Udało mi się przekonać do niej nawet mojego męża.
Jest pyszna i szybka a przy tym niedroga.
 
 
Składniki
 
2 marchewki
4 ziemniaki
kawałek selera
1 pietruszka
szczaw
(ilość wedle uznania,ja dałam dużą miskę)
sól
pieprz
śmietana lub jogurt grecki
liść laurowy,ziele angielskie
kostka rosołowa warzywna
 
Wykonanie
 
Ziemniaki,marchew,pietruszkę i serem obrać i dowolnie pokroić.
 zalać wodą,dodać kostkę rosołową,lekko posolić,dodać liście laurowe i ziele angielskie.
Gotować do miękkości.
 
W między czasie szczaw dobrze opłukać i PORWAĆ(nie wolno kroić)
na mniejsze kawałki.
 
Jak warzywa będą miękkie dodać szczaw,zamieszać i podgotować 2 minuty.
 
Doprawić do smaku wedle uznania.
Śmietanę/jogurt dodawać do zupy na talerzu.
 
 
SMACZNEGO
 
 

Brak komentarzy: