Idealna kapusta do niedzielnego obiadu.
Jeden z lepszych dodatków obiadowych jakie jadłam...
Składniki
kapusta kiszona-niecały kilogram
(ja kupuję w puszce w Lidlu,jest miękka i smaczna)
1 kiełbaska lub kilka plasterków wędliny
1 cebula
pieprz czarny
2 łyżki mąki pszennej
30 gram masła
liść laurowy i ziele angielskie
Wykonanie
Kapustę zalewamy wodą,dodajemy liść laurowy i ziele angielskie.
Gotujemy około 30 minut.
Po tym czasie kapustę odcedzamy(ale nie wylewamy wody)
Na maśle podsmażamy pokrojoną cebulkę i kiełbaskę.
Zasypujemy mąką i chwilę zasmażamy na jasny kolor.
Dolewamy wody z gotowania kapusty i dobrze mieszamy aby nie było grudek.
Ma powstać gęsta zasmażka.
Dorzucamy kapustę i doprawiamy pieprzem.
Całość chwilę trzymamy na ogniu cały czas mieszając.
Podawać na ciepło
SMACZNEGO
Kapustę
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz