Pyszna ryba idealna do chlebka, jak i na piątkowy obiad.
Składniki
na 1 litr zalewy
( trzeba zwiększyć proporcje odpowiednio do ilości ryb)
szklanka octu
3 szklanki wody
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
1 duża cebula
ziele angielskie
liście laurowe
pieprz w ziarnach
ponadto
ryby
(miałam karpia i sandacza i kilka jakiś małych ryb)
sól,pieprz,przyprawa do ryb
mąka pszenna
olej do smażenia
Wykonanie
Składni zalewy zagotować( cebulę dodać pokrojoną w piórka)
ostudzić
Ryby podzielone na małe kawałki,dokładnie umyć i wysuszyć papierowym ręcznikiem.
Przyprawić,obtoczyć z mące pszennej i usmażyć na oleju na złoty kolor.
Wystudzone ryby ułożyć w dużym słoju.
Zalać zimną zalewą.
Słoik dobrze zakręcić
Odstawić w chłodne miejsce na 3-4 doby.
Po tym czasie ości zmiękną i będą dobrze odchodzić od mięsa ryby.
SMACZNEGO
1 komentarz:
Dziękuję za ten przepis. :)
Prześlij komentarz