Pachnące czosnkiem,twarde i pyszne ogóreczki.
Pasują do obiadu,do surówek,kanapek i jako przekąska...
Składniki
na 4 litrowy słoik
2 kg ogórków gruntowych
2 litry zimnej wody
2 łyżki soli
2 długie gałęzie kopru
5 ząbków czosnku
chrzan wielkości kciuka
ziele angielskie
pieprz ziarnisty
Wykonanie
Ogórki bardzo dobrze umyć,ciasno ułożyć w czystym słoiku.
Pomiędzy warstwy powkładać obrane ząbki czosnku i obrany i pokrojony w mniejsze kawałki chrzan.
Dodać koper i wrzucić około 15 ziaren pieprzu i z 7 ziaren ziela angielskiego.
Z zimnej wody i soli przygotować zalewę,zalać ogórki i zakręcić słoik,odstawić w chłodne miejsce w kuchni na około 5-7 dni( chociaż ja zajadam się już po kilku godzinach ;)
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz