Taka wersja placka po węgiersku jest naprawdę smaczna.
Zgodna z dietą protal w fazie stabilizacji(dni ze skrobią)
Papryka wędzona ostra dodana do sosu nadaje niepowtarzalnego smaku całości.
Składniki
dla 2 osób
3 ziemniaki
1 cebula
1 jajko
1 łyżka otrąb pszennych KUPIEC
2 filety z piersi kurczaka
1/2 czerwonej papryki
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
płaska łyżeczka papryki wędzonej ostrej SKWORCU
1/2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego SKWORCU
sól
pieprz świeżo mielony Prymat
łyżka maizeny
Wykonanie
Obrane ziemniaki i cebulę trzemy na tarce.Odciskamy z nich całą wodę.
Doprawiamy solą i pieprzem.Dodajemy jajko i otręby.
Dokładnie mieszamy.
Filet z kurczaka (umyty i oczyszczony) pokroić na małe kawałki.
Obsmażyć bez tłuszczu z pokrojoną w kostkę papryką.
Podlać szklanką wody i dodać czosnek niedźwiedzi, wędzoną paprykę i przecier pomidorowy.
Całość dusić 30 minut.
Po tym czasie zagęścić sos maizeną rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody.
Placki smażymy na suchej patelni
(ja przetarłam patelnię ceramiczną ręcznikiem papierowym z malutka ilością oleju)
pod przykryciem,po 10 minut z każdej strony.
Następnie po 2 minuty bez przykrycia aby odparowały(zrobią się lekko chrupiące)
Placki podajemy polane sosem
dodatkowo dałam odrobinę startego sera żółtego(ale to tak poza dietą ;)
można podać z kleksem jogurtu greckiego light
SMACZNEGO
2 komentarze:
Jak dietetyczny, to coś dla mnie :)
nie musi być dietetyczny, uwielbiam praktycznie każdy placek po węgiersku!:)
Prześlij komentarz