Tradycyjne danie,tradycyjny smak....nie znam osoby która nie lubi ruskich pierogów.
Wbrew pozorom nie są drogie a można nakarmić całą rodzinkę;)
Składniki
Na ciasto
3 szklanki mąki
szklanka ciepłej wody
szczypta soli
Na farsz
0.5 kg białego sera twarogowego
1.5 kg ziemniaków
2 cebule
olej do smażenia cebuli
sól,pieprz,ostra papryka
Wykonanie
ze składników na ciasto zagnieść elastyczne ciasto,owinąć w folię i odstawić.
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie,ostygnięte przecisnąć przez praskę razem z serem.
Cebulę pokroić w Kostkę podsmażyć na oleju.
Dodać do ziemniaków i sera razem z tłuszczem.
Doprawić do smaku i dokładnie wymieszać farsz.
Ma być lekko pikantny.smak z farszu w czasie gotowania lekko złagodnieje.
Ciasto cienko wałkować,wykrawać szklanką kółka,kłaść farsz i lepić pierogi.
Gotowe wrzucać na osolony wrzątek i gotować 3-5 minut w zależności od grubości ciasta.
Podawać polane masłem i cebulka lub skwarkami..
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz