Dziczyzna jest pysznym i chudym mięsem,
Schab zrobiony tym sposobem jest soczysty i aromatyczny
Składniki
Schab z dzika ( miałam niecały kilogram)
3 ząbki czosnku
sól,pieprz, ostra papryka
cebula,marchewka
łyżka oliwy
łyżka mąki do zagęszczenia sosu
1 litr maślanki
Liść laurowy i ziele angielskie
Wykonanie
Mięso dokładnie umyć,zalać maślanką i wstawić do lodówki na dobę.
Po tym czasie mięso umyć i wysuszyć.
Czosnek przecisnąć przez praskę,dodac łyżkę oliwy i podane przyprawy.
Przygotowaną mieszanką nasmarowac mięso i dac na noc do lodówki.
Na drugi dzień rozgrzać płaski garnek lub brytfankę i obsmażyć mięso z każdej strony,
Dodac pokrojoną w piórka cebulę i marchewkę w plasterkach.
Jak mięso będzie obsmażone zalać je przegotowaną wodą, dodać liście laurowe i ziele angielskie,
Przykryć pokrywką i dusić godzinę( sprawfzac stan wody)
Wyłowić z sosu cebulę i marchewkę i zagęścić sos,
w razie potrzeby doprawić.
SMACZNEGO
2 komentarze:
Nigdy nie jadłam, ale wygląda bardzo apetycznie.
w takim razie polecam spróbować,dziczyzna jest pyszna.
Prześlij komentarz