Zdrowe i niedrogie bułeczki.
Jedliśmy je 3 dni i codziennie były pyszne
SKŁADNIKI
na 10 sztuk
600 gram mąki pełnoziarnistej pszennej
1 łyżeczka cukru
1.5 łyżeczki soli
1 łyżeczka suszonej pietruszki
50 gram drożdży
500 ml wody ciepłej
1 żółtko
Wykonanie
Drożdże mieszamy z cukrem aż powstanie lejąca pasta.
Mąkę mieszamy z solą i suszoną pietruszką i robimy w niej dołek-wlewamy tam drożdże.
Jak się lekko spienią wlewamy ciepłą wodę i zagniatamy elastyczne ciasto.
Odstawiamy na godzinę aby wyrosło.
Z ciasto formujemy dowolny kształt bułeczek i smarujemy je żółtkiem
Można posypać dowolnymi ziarnami.
Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.
Mąkę mieszamy z solą i suszoną pietruszką i robimy w niej dołek-wlewamy tam drożdże.
Jak się lekko spienią wlewamy ciepłą wodę i zagniatamy elastyczne ciasto.
Odstawiamy na godzinę aby wyrosło.
Z ciasto formujemy dowolny kształt bułeczek i smarujemy je żółtkiem
Można posypać dowolnymi ziarnami.
Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.
SMACZNEGO
1 komentarz:
a właśnie mnie korci upiec jakieś bułeczki albo chlebek :)
Prześlij komentarz