Pyszna,szybka i niedroga.
troszkę przesadziłam z pieprzem ale brzuszek zadowolony.
Składniki
dla 2 osób
2 filety z ryby(dowolna)
3 marchewki
kawałek selera
1 korzeń pietruszki
1 cebula
ząbek czosnku
3 łyżki przecieru pomidorowego
pieprz cytrynowy
sól
Wykonanie
Marchew,seler i Pietruszkę zetrzeć na tarce.
Cebulę pokroić w piórka.
Warzywa wrzucić do rondelka,podlać 1/3 szklanki wody i wcisnąć ząbek czosnku.
Warzywa poddusić 15 minut pod przykryciem.
Dosolić do smaku i dodać przecier pomidorowy.
Umytą i wysuszoną rybę doprawić pieprzem cytrynowym(wg uznania).
Na patelnie(nie przywierającą) wyłożyć połowę warzy, ułożyć rybę i przykryć resztą warzyw.
Patelnie przykryć i dusić pod przykryciem aż ryba nie będzie surowa.
(kontrolując aby się nie przypaliło,ewentualnie podlać odrobiną wody)
SMACZNEGO
5 komentarzy:
Skąd Ci przychodzą te pomysły? chciałabym tak wymyslac jak Ty dania:):) u mnie to mysli tylko buzują nad moimi robótkami:)
Dzięki za kolejny swietny przepis
FiolQak jedni wymyślają dania a inni tak jak np Ty robótki ręczne.ostatnio nawet rOzmawiałam o tym z moja mamą.Ona uwielbia wyszywać obrazy(jak Ty),robić na drutach itp a ja gotować :)
Jeszcze nigdy nie robilam ryby po grecku az wstyd sie przyznac ale w tym tygodniu juz nie odpuszcze:0 kradne przepis:)
Ślinka mi cieknie jak na to danie patrzę:)
Uwielbiam rybkę po grecku :) Dzięki za przypomniałaś mi o tej potrawie :)
Prześlij komentarz