Jeden z lepszych jabłeczników jakie jadłam,
przygotowanie trwa dość długo ale efekt.....Mmmmm
Składniki
na ciasto
1/2 kg mąki
szklanka cukru
margaryna np Kasia
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 żółtek
4 łyżki śmietany
na piankę
1/2 litra mleka
2 budynie śmietankowe
3/4 szklanki cukru
2 łyżki masła
5 białek
ponadto
jabłka
Wykonanie
Składniki na ciasto zagnieść,podzielić na 2 części,
Jedną część zawiniętą w folię spożywczą wstawić do zamrażarki, a drugą częścią
wylepić (wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą) blachę standardowej wielkości.
Wstawić na 10-15 minut do piekarnika
Z mleka,budyniu i masła ugotować budyń i wystudzić zakryty folią aby nie powstał kożuch.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce w plasterki.
Białka ubić na sztywną pianę z cukrem.
Wymieszać z zimnym budyniem.
Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka,na to piankę budyniową i zetrzeć resztę ciasta z zamrażarki.
Piec w 180 stopniach około 50 minut.
SMACZNEGO
15 komentarzy:
jabłka i budyń to moje ulubione połączenie :) a ta pianka zapowiada się smakowicie ;)
ciekawość smaku budyniowej pianki jest wielka
asieja tego smaku i konsystencji nie można do niczego porównać,lekka a jednocześnie ciężka,coś pomiędzy lodami a bitą śmietaną.jest pyszna...
mmmm..... nie mogę się doczekać, aż go wykonAM , a jeśli chodzi o śmietane to jakiej należy użyć ?
ja dałam 18% zwykłą śmietanę
W jakiej temperaturze podpiekać spód?? I ile jabłek trzeba mieć??
najlepiej 180 stopni,a jabłek im więcej tym lepiej,jak dasz dużo ciasto będzie wysokie i warstwy będą ładnie wyglądały
A piekarnik musi byc nagrzany zeby podpiec ten spod?
oczywiście że tak,w zimnym piekarniku raczej nic nie upieczesz
Wspaniałe ciasto :)
Od dziś jestem stałym bywalcem na Twoim blogu :)
Dziękuję za rewelacyjne przepisy :)
Pozdrawiam- Renata
Mam pytanie ile trzeba łyżek cukru waniliowego?
dodaję 2 łyżeczki cukru przygotowanego w domu.lub opakowanie kupnego,byle nie wanilinowy
Beznadziejny wogole nie slodki, zmarnowane skladniki
Anonimie może cukru nie dodałaś/dodałeś? w przepisie są prawie 2 szklanki... jak lubisz słodkie zjedz słoik miodu ;)
A czy da się zrobić bez kruszonki u góry, zostawić samą piankę, czy może się spalić?
Prześlij komentarz