sobota, 13 października 2012

PROTAL gulasz z serc indyczych z warzywami

Gorący, sycący i pikantny,
idealny na jesienny obiad w fazie P+W

Składniki
dla 2 osób

30 dkg serc indyczych
1 czerwona papryka
20 dkg pieczarek
1 cebula
1 duża marchewka
przyprawy
kostka bulionowa drobiowa
Wykonanie

Serca przekroić na pół wzdłuż,oczyścić i dokładnie wymyć.
Zalać wodą i zagotować,podgotować 20 minut i odcedzić,dokładnie wypłukać z szumowin
 i ponownie zalać wodą.
Dodać kostkę rosołową i gotować na niewielkim ogniu pod przykryciem.
Warzywa pokroić jak na foto i poddusić na patelni z dodatkiem soli,pieprzu i ostrej papryki.

Po około 40 minutach gotowania serc dodać warzywa i gotować razem do miękkości serduszek.
W razie potrzeby doprawić.
Podawać gorące,na talerzu posypać natką pietruszki.

SMACZNEGO



5 komentarzy:

Kuchnia Rodzinna pisze...

Uwielbiam serduszka drobiowe. Kiedyś dodawano do porcji rosołowej kurczaka i serce i żołądek. Uwielbiałem to w rosole mieć na talerzu. Gulasz z serc musi być boski ...

lekki brzusio pisze...

gdyby nie te serca to zjadłabym z przyjemnością :)

veggy and hunter pisze...

Pamiętam jak jeszcze jedząc mięso zajadałam się żołądkami po nelsońsku. Serc nigdy nie próbowałam, ale wydaje mi się, ze to może być coś podobnego w smaku. :)

Olcia pisze...

lekki brzusio,serduszka są pyszne i do tego pełne białka i niskotłuszczowe.
veggy and hunter,serca mają odrobinę inny smak od żołądków,ale za to szybciej sie gotują :)

Anonimowy pisze...

nie zgodzę się że się szybciej gotują serca indycze od żołądków dzisiaj gotowałam serca indycze przeszło 3 godziny, bo u mnie muszą być całkowicie miękkie ,ale było warto zupa gulaszowa zeszła na pniu -tylko że ja do niej dodaję jeszcze pęczek szczypioru grubego , 1/2 pęczku koperku i kilka łyżek keczupu oraz małą papryczkę chili wtedy jest smak i odpowiednia ostrość :)