wtorek, 20 grudnia 2011

Karpatka

Nie znam osoby która nie zna bądź nie lubi karpatki.
W każdym razie ja uwielbiam karpatkę.
Tylko zbyt szybko się kończy...

Składniki

CIASTO
1,5 szklanki wody
0,5 kostki margaryny
1 szklanka mąki
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia

KREM
3 szklanki mleka
3 budynie waniliowe
3/4 szklanki cukru
1 margaryna np.KASIA


Wykonanie
CIASTO

W rondelku zagotować wode z margaryną.
jak margaryna sie rozpuści i zawszy razem z wodą
jenym ruchem wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem i dokładnie mieszać
na malutkim gazie, ma powstać taka błyszcząca "klucha"

Ciasto wystudzić.
Zimne miksować z kolejno wbijanymi jajkami.
Ciasto powdzielić na 2 części i wyłożyć na blache wyłożoną papierem do pieczenia.
Upiec 2 placki w 180 stopniach przez 50 minut każdy
(nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia)
Wystudzić.

KREM

Ugotować budyń bez cukru,dobrze wystudzić.
Margarynę utrzeć z cukrem i dodawać po łyżce budyniu cały czas ucierając.
Kremem przełożyć blaty karpatki.

Można podawać odrazu,ja wole jak postoi noc w lodówce
( w szczelnie zawiniętym worku, ponieważ karpatka lubi przejść zapachem lodówki)

podawać posypane cukrem pudrem



Brak komentarzy: