Pachnie świętami,smakuje wybornie...
ze slodka chrupiącą kruszonką
Składniki
CIASTO
0,5 kg mąki
kostka margaryny
szklanka cukru
3 żółtka
2-3 łyzki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
MASA MAKOWA
gotowa puszka maku z bakaliami
3 białka
100 gram margaryny
kilka kropel olejku migdałowego
KRUSZONKA
100 gram margaryny
3 łyżki cukru
szklanka mąki
Wykonanie
CIASTO
składniki ciasta dać na stolnice i przesiekać nożem.
Lekko zagnieść i wyłożyć na blache wylepiając dno oraz boki
KRUSZONKA
składniki zagnieść. Ciasto owinąć w folie i wstawić na
pół godziny do zamrażarki.
MAK
margaryne rozpuścić.
Dodać do masy makowej.
Z białek ubić pianę i wmieszać w mase makową.
Dodać kilka kropel aromatu migdałowego.
Na ciasto wyłożyć mase makową.
Na mak rozlożyć kruszonke.
Piec w 180 stopniach, 60 minut
Ciasto można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz