Puszysty, nie za słodki
idealny na świąteczny stół...
Składniki
CIASTO
1 margaryna
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 szklanki mąki pszennej
3 łyżki cukru
5 żółtek
MASA SEROWA
1 kg sera( ja dałam z wiaderka)
2 budynie śmietankowe
1 jajko
10 dkg margaryny
1/2 szklanki cukru
PONADTO
5 białek
puszka brzoskwiń( pokroić w kostke)
Wykonanie
CIASTO
Składniki ciasta zagnieść,podzielić na 2 części.
Jedną częścią wyłożyć spod blachy do pieczenia
(wyłożonej papierem), drugą cześć owinąć w folie i wsadzić do zamrażarki.
MASA SEROWA
miksować kolejno dodając
jajko + cukier
+
roztopiona i ostudzona margaryna
+
ser
+
sypkie budynie
Na ciasto wyłożyć mase serową,
na ser wyłożyć pokrojone brzoskwininie.
Na to piana ubita z 5 białek.
Na pianę zetrzeć na tarce pozostałe ciasto.
Piec w 180 stopniach około 80 minut( sprawdzić patyczkiem)
po upieczenia zostawić w piekarniku do ostygnięcia
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz