Jedno z pyszniejszych ciast sezonowych...
lekko kwaśne owoce pod słodką cukrową skorupką ...
Składniki
1 kg rabarbaru
0.5 kg mąki
1,5 szklanki cukru
5 jajek
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki oleju
0,5 kostki margaryny
szklanka mleka
1 kisiel truskawkowy lub galaretka
Wykonanie
Rabarbar obrać i pokroić w centymetrowe kawałeczki.
Zasypać suchym kiślem lub galaretką i łyżką cukru.
Wymieszać i odstawić.
Jajka zmiksować na biało z szklanką cukru i cukrem waniliowym.
Dodać olej i miękką margarynę-dalej miksować.
Dodać mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Zmiksować ciasto na gładką masę.
Blachę do pieczenia wysmarować odrobiną margaryny i wysypać bułką tartą lub mąką.
Wylać cisto.
Na cieście ułożyć rabarbar i posypać 1/2 szklanki cukru
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Piec 50-60 minut(sprawdzać patyczkiem)
SMACZNEGO
PS.ciasto najsmaczniejsze jest kilka minut po upieczeniu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz