Kolejna propozycja na szybki i smaczny obiad...
piekielnie ostre mięso z ryżem lub frytkami...
Składniki
dla 2 osób
40 dkg mięsa gulaszowego z indyka
( lub z fileta indyczego)
przyprawy:
przyprawa kebab/gyros
ostra papryka
pieprz
przyprawa do indyka
czosnek granulowany
olej do smażenia
Wykonanie
Mięso umyć,oczyścić,pokroić w długie paski i wysuszyć ręcznikiem papierowym.
W miseczce zrobić mieszanke przypraw
( z podanych w składnikach ze wszystkiego wziąść po 1 łyżeczce)
i dodać 3-4 łyżki oleju,wymieszać i polać mięso.
Dokładnie wymieszać i odstawić na minimum godzine do lodówki.
Na patelni rozgrzac odrobine oleju i wrzucić mięso, podsmażyć i dolać 200 ml wody.
Dusić pod przykryciem do miękkości.
Jeżeli chcemy mięso podać z ryżem zostawić sos jeżli z frytkami sos zredukować lub odlać.
Może być bazą do innego mięsa.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz