Pikantny sos,mięso i kluski śląskie
mmmm to jest to co tygryski lubią najbardziej ;)
Składniki
na 4 osoby
kilogram mięsa z łopatki wieprzowej
olej
przyprawy:
pieprz,ostra papryka,przyprawa do wieprzowiny
2 ząbki czosnku
2 łyżki mąki pszennej
kostka rosołowa wołowa
Wykonanie
Mięso pokroić w kawałki,umyć i wyciąć nadmiar tłuszczu.
doprawić podanymi w składnikach przyprawami.
W garnku rozgrzać odrobinę oleju i partiami dodawać mięso
(aby garnek i olej nie straciły temperatury)
Podsmażyć mięso z każdej strony
( lekko przypalić-ale nie zwęglić :p
da nam to ciemny kolor sosu i idealny aromat)
zalać mięso gorącą wodą,kilka cm nad poziom mięsa,
dodać przeciśnięty czosnek i kostkę rosołową.
Gotować pod przykryciem do miękkości mięsa.
Zagęścić sos mąką wymieszaną z zimną wodą.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz