wtorek, 19 czerwca 2012

Pikantna łopatka w domowym sosie

Pikantny sos,mięso i kluski śląskie
 mmmm to jest to co tygryski lubią najbardziej ;)

Składniki
na 4 osoby

kilogram mięsa z łopatki wieprzowej
olej
przyprawy:
pieprz,ostra papryka,przyprawa do wieprzowiny
2 ząbki czosnku
2 łyżki mąki pszennej
kostka rosołowa wołowa

Wykonanie

Mięso pokroić w kawałki,umyć i wyciąć nadmiar tłuszczu.
doprawić podanymi w składnikach przyprawami.

W garnku rozgrzać odrobinę oleju i partiami dodawać mięso
(aby garnek i olej nie straciły temperatury)

Podsmażyć  mięso z każdej strony
 ( lekko przypalić-ale nie zwęglić :p
da nam to ciemny kolor sosu i idealny aromat)

zalać mięso gorącą wodą,kilka cm nad poziom mięsa,
dodać przeciśnięty czosnek i kostkę rosołową.
Gotować pod przykryciem do miękkości mięsa.
Zagęścić sos mąką wymieszaną z zimną wodą.

SMACZNEGO


Brak komentarzy: