Złociste pierogi smakowici prezentują sie na talerzu,
są niedrogie i bardzo smaczne
Składniki
Na ciasto
3 szklanki mąki
szklanka ciepłej wody
szczypta soli
Na farsz
0.5 kg mięsa np karkówka lub łopatka
ćwiartka z kurczaka
cebula
olej
przyprawy
czosnek
Wykonanie
ze składników na ciasto zagnieść elastyczne ciasto,owinąć w folię i odstawić.
Mięso ugotować do miękkości w osolonej wodzie
(można użyć mięsa z rosołu -drobiowe,wołowe).
Cebulke pokroić dowolnie i zeszklić na oleju.
Mięso zmielić w maszynce do mięsa razem z zeszkloną cebulką.
dodać do mięsa tłuszcz na którym smażyła sie cebulka(masa ma być lekko kleista).
doprawić do smaku solą i pieprzem.
Z rozwałkowanego ciasta wycinać kółka i lepić pierogi
( ja lepiłam maszynką do pierogów)
Gotować w osolonej wodzie około 5-7 minut od wypłynięcia.
Pierogi wyciągać z wody bezpośrednio na patelnie z rozgrzanym tłuszczem(masło lub olej)
podsmażać na złoty kolor.
Podawać z sosem czosnkowym lub chrzanowym
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz