Delikatny i aromatyczny gulasz,
szybki w przygotowaniu i niedrogi
Składniki
1/2 kg mięsa gulaszowego z indyka
pęczek koperku
2 łyżki śmietany
2 łyżki oleju
przyprawy
łyżka mąki
Wykonanie
Mięso dokładnie umyć, wysuszyć papierowym ręcznikiem i przyprawić
pieprzem,ostrą papryką i przyprawą do kurczaka.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i wrzucić indyka.
Podsmażyć mięso na złoty kolor.
Dolac około 700 ml wody i zagotować,
zmniejszyć płomień,przykryć mięso pokrywką i dusić 30 minut.
Po tym czasie sprawdzić czy mięso jest miękkie.
w razie potrzeby(jeżeli chcemy więcej sosu dolać wody)
mąkę wymieszać w odrobinie zimnej wody i wlać do mięsa.
Energicznie mieszać aby nie było grudek.
Jeżeli jest potrzeba doprawić sos do smaku.
Wyłączyć gaz,dodąc posiekany umyty koperek i 2 łyżki śmietany
Podawać z ryżem,ziemniakami lub makaronem
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz