niedziela, 3 czerwca 2012

Gulasz z indyka koperkiem pachnący

Delikatny i aromatyczny gulasz,
szybki w przygotowaniu i niedrogi


Składniki

1/2 kg mięsa gulaszowego z indyka
pęczek koperku
2 łyżki śmietany
2 łyżki oleju
przyprawy
łyżka mąki

Wykonanie

Mięso dokładnie umyć, wysuszyć papierowym ręcznikiem i przyprawić
pieprzem,ostrą papryką i przyprawą do kurczaka.

Na patelni rozgrzać  2 łyżki oleju i wrzucić indyka.

Podsmażyć mięso na złoty kolor.
Dolac około 700 ml wody i zagotować,
zmniejszyć płomień,przykryć mięso pokrywką i dusić 30 minut.
Po tym czasie sprawdzić czy mięso jest miękkie.
w razie potrzeby(jeżeli chcemy więcej sosu dolać wody)
mąkę wymieszać w odrobinie zimnej wody i wlać do mięsa.
Energicznie mieszać aby nie było grudek.

Jeżeli jest potrzeba doprawić sos do smaku.
Wyłączyć gaz,dodąc posiekany umyty koperek i 2 łyżki śmietany

Podawać z ryżem,ziemniakami lub makaronem

SMACZNEGO

Brak komentarzy: