Pyszna zupa z samych młodych warzyw,
może być podawana na gorąco lub w formie chłodniku
Składniki
Ćwiartka z kurczaka
duży pęczek botwiny
3-4 młode marchewki
kilka sztuk młodych ziemniaków
przyprawy
liść laurowy i ziele angielskie
gęsta kwaśna śmietana
Wykonanie
Mięso oczyścić, zalać wodą i ugotować wywar z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego i łyżeczki soli
Jak mięso będzie miękkie wyjąc je z wywaru i dodać pokrojone w kostkę
ziemniaki,marchewkę oraz buraczki z botwiny.
Po 10 minutach gotowania dodać pokrojone w centymetrowe kawałeczki łodyżki z botwiny.
Jak warzywa będą miękkie dodać pokrojone liście i podgotować 5 minut.
Zupę doprawić do smaku pieprzem.
Można dodać koperek lub natkę pietruszki.
Zabielić śmietaną(około 3 łyżki)
Jeżeli zupa ma być podana w formie chłodniku, gotujemy ją na bulionie warzywnym a nie na mięsie a śmietanę dodajemy na talerzu a nie do całości.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz