niedziela, 29 lipca 2012

Papryka faszerowana

Papryka faszerowana to szybka odmiana dla tradycyjnych gołabków,
najlepsza jest w sezonie letnim kiedy papryka jest niedroga

Składniki

dla 2-3 osób
6 średnich papryk
0,5 kg mięsa mielonego
2 torebki ryzu po 100 gram
przyprawy
kostka rosołowa


 
Wykonanie

Ryż ugotować w osolonej wodzie al'dente.
Wystudzony wymiesząć z mięsem mielonym i doprawić pieprzem i ostrą papryką.

Z papryk odciąć góre i wydrążyć środek.
Dokładnie umyc i wysuszyć papryki.

Do środka nakładać farsz lekko dociskając.
Papryki ułożyć w garnku o dużej średnicy na stojąco,
tak aby każda papryka stała na dnie garnka.
Wlać wody do 1/3 wysokości papryk i wrzucić kostke rosołową.
Dusić pod przykryciem około 45 minut.

Podawać z sosem pomidorowym

SMACZNEGO


Brak komentarzy: