poniedziałek, 16 lipca 2012

Tradycyjne kotlety mielone

Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz.
Niedrogi i smaczny codzienny obiad.

Składniki

0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
(mozna użyć gotowego lub zmielić łopatkę lub karkówkę)

1 jajko
1 zwykła bułka
1 mała cebula
bułka tarta
przyprawy

Wykonanie

Bułkę namoczyć w zimnej wodzie(lub mleku)
Cebule drobno posiekać.
Do mięsa dodać cebulę,odciśnięta bułkę,jajko i 3 łyżki lodowatej wody oraz przyprawy
sól(sprawdzic czy mięso nie jest solone jeżeli używamy gotowego mielonego)
pieprz,ostrą papryke i odrobine przyprawy do mięsa mielonego.

Mięso dokładnie wyrobić ręką.
Formować okrągłe kotleciki i panierować w bułce tartej,smażyć na oleju po około 5 minut z każde strony na małym ogniu.

podaważ z ziemniakami z wody

SMACZNEGO

Brak komentarzy: