poniedziałek, 23 lipca 2012

Kapusta zasmażana ze skwarkami

Następna propozycja na młodą kapustę,
tym razem ze skwarkami...
skwarki nadają kapuście wędzonego smaku...pycha


Składniki

główka młodej kapusty
kawałeczek boczku wędzonego,skrawki wędlin,kiełbas
(wg. uznania)
4 łyżki masła
2 łyżki mąki
1 kostka rosołowa warzywna
sól,pieprz

Wykonanie

Kapustę poszatkować i dokładnie opłukać.
Wędliny pokroić w kostkę.
W dużym garnku usmażyć wędliny(na wolnym ogniu aby wytopić z nich tłuszcz)
Dodać poszatkowaną kapustę,kostkę rosołową i 3/4 szklanki wody,posolić i popieprzyć do smaku.
Dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości kapusty.
Jak będzie miękka wyjąć kapustę łyżką cedzakową do osobnej miski a Wodę z garnka odlać do szklanki.
W garnku roztopić masło i dodać Mąkę-zrobić jasną zasmażkę
rozprowadzając ja wodą z gotowania kapusty.
Do zasmażki dodać kapustę i dokładnie wymieszać.
W razie potrzeby doprawić.

SMACZNEGO


1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Odposcilabym kostke a tak poza tym wydaje sie ok :) Zaraz przetestuje :)