Mąka pałnoziarnista nadaje tradycyjnym naleśnikom zupełnie innego smaku,
farsz jest wyrazisty a całość bardzo sycąca.
Składniki
Na ciasto
szklanka mąki pszennej
2 szklanki mąki pełnoziarnistej(ja użyłam Lubella)
2 jajka
szklanka mleka
2 szklanki wody gazowanej
Farsz
1/2 kg pieczarek
1 duza cebula
3 liście sałaty lodowej
kilka plasterków żółtego sera
Olej do smażenia
Wykonanie
Składniki ciasta zmiksować i odstawić na kilka minut aby ciasto odpoczęło.
W tym czasie na odrobinie oleju zeszklić cebulę pokrojoną w piórka i dodać pieczarki pokrojone w plastry.
Doprawić sola i pieprzem,smażyć do odparowania calej wody.
Pieczarki wystudzić.
Sałatę porwać na małe kawałki a ser pokroić na mniejsze kawałki.
W tym czasie smażyć na suchej nieprzywierającej patelni naleśniki.
Na każdy naleśnik nakładać łyżkę farszu,odroninę sałaty i kawałeczek sera.
Zawijać jak krokiety ale nie panierować!
Zwinięte naleśniki smażyć pod przykryciem na oleju(lub maśle) do uzyskania złoto-brązowego koloru.
Podawać gorące z sosem czosnkowym.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz