wtorek, 17 lipca 2012

Szarlotka sypana

Najszybsze w przygotowaniu ciasto jakie znam.
Idealne na ciepło do lodów waniliowych, lub zajadane do popołudniowej kawy.
Mozna nim zaskoczyć niespodziewanych gości.

Składniki

szklanka cukru
szklanka mąki pszennej
szklanka kaszy manny
3/4 kostki margaryny
łyżeczka cynamonu
jabłka(ilość dowolna)

Wykonanie

Wszystkie składniki z wyjątkiem jabłek i margaryny wymieszać.
Połowę suchego"ciasta"wysypać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia
(wyłożyć sam spód tortownicy)
Obrane i pokrojone w cienkie plasterki jabłka wyłożyć na suchym spodzie.
Ja miałam mało jabłek(niecały kg papierówek)
 ale mimo to wyszło pyszne(można dać duzo więcej)
Na jabłkach ułożyć plasterki połowy z podanej porcji margaryny.
Wysypać resztę "ciasta" i znów poukładać plasterki reszty margaryny.
Posypać lekko cynamonem.

Piec w 180 stopniach niecałą godzinę.

Można podawać na ciepło lub po wystudzeniu.

SMACZNEGO

Brak komentarzy: