Brak beszamelu i sera nie ujmuje smaku tej lazani.
Lazanie można jeść także w 3 fazie diety protal.
Składniki
na 2-3 porcje
10 płatów makaronu lazania
40 dkg mięsa mielonego indyczego(zmieliłam gulaszowe indycze)
1 puszka pomidorów bez skórki
1 cebula
ząbek czosnku
bazylia,sól,pieprz,oregano,suszona natka pietruszki,ostra papryka
serek wiejski light(150gram)
40 dkg mięsa mielonego indyczego(zmieliłam gulaszowe indycze)
1 puszka pomidorów bez skórki
1 cebula
ząbek czosnku
bazylia,sól,pieprz,oregano,suszona natka pietruszki,ostra papryka
serek wiejski light(150gram)
Wykonanie
Mięso podsmażyć na patelni bez dodatku tłuszczu.
Pod koniec smażenia dodać ząbek czosnku drobno posiekany i posiekaną cebulę.
Pomidory zmiksować i wlać do mięsa,doprawić przyprawami podanymi w składnikach i podgotowań około 5 minut.
Pod koniec smażenia dodać ząbek czosnku drobno posiekany i posiekaną cebulę.
Pomidory zmiksować i wlać do mięsa,doprawić przyprawami podanymi w składnikach i podgotowań około 5 minut.
W foremce( ja użyłam małej keksówki) ułożyć płaty makaronu,wyłożyć kilką łyżek sosu z mięsem,
na to znów płaty makaronu,sos itd aż do wyczerpania składników.
Na samą górę wyłożyć odrobinę mięsa z sosem i wylać serek wiejski.
Całość zakryć folią aluminiową i zapiekać w 180 stopniach przez 40 minut.
na to znów płaty makaronu,sos itd aż do wyczerpania składników.
Na samą górę wyłożyć odrobinę mięsa z sosem i wylać serek wiejski.
Całość zakryć folią aluminiową i zapiekać w 180 stopniach przez 40 minut.
SMACZNEGO
2 komentarze:
Podoba mi się ta zdrowa lazania :) Z chęcią bym przekąsiła na obiad!
Super. Też unikam beszamela w potrawach. Co prawda ma niesamowity smak, ale ta kaloryczność..
Prześlij komentarz