poniedziałek, 4 czerwca 2012

Delikatne gołąbki "pekińskie"


Delikatne w smaku,kapusta nie dominuje nad farszem,
są mięciutkie już po 30stu minutach


Składniki
1 duża kapusta pekińska
2 torebki ryżu(każda po 100 gram)
0,5 kg mięsa mielonego
sól,pieprz,kostka rosołowa
sos pomidorowy gotowy
lub
1 kostka rosołowa
słoiczek przecieru pomidorowego
łyżka mąki

Wykonanie
Kapustę delikatnie podzielić na liście.
Ryż ugotować al dente.
Przestudzony wymieszać z mięsem i doprawić solą i pieprzem.

W dużym garnku zagotować wodę i sparzyć pojedynczo liście kapusty.
Zwijać farsz w Kapustę,uważając aby liście nie popękały.
Zwinięte gołąbki ułożyć w brytfance uprzednio wyłożonej liśćmi kapusty.
Dolać wody
 i dodać kostkę rosołową.

Przykryć pokrywką i dusić na niewielkim ogniu 30 minut.


Sos
Zagotować pół litra wody z kostką rosołową.
Dodać przecier pomidorowy i zagęścić sos mąką wymieszaną z zimną wodą.
Doprawić do smaku.
Polać gołąbki.

SMACZNEGO


2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Tyle ryżu? Ja bym się wstydziła podać to na obiad

Olcia pisze...

A ja bym się wstydziła wydać anonimową opinię nie chwaląc się swoim blogiem i swoimi przepisami :) pozdrawiam cieplutko