Delikatne w smaku,kapusta nie dominuje nad farszem,
są mięciutkie już po 30stu minutach
Składniki
1 duża kapusta pekińska
2 torebki ryżu(każda po 100 gram)
0,5 kg mięsa mielonego
sól,pieprz,kostka rosołowa
sos pomidorowy gotowy
lub
1 kostka rosołowa
słoiczek przecieru pomidorowego
łyżka mąki
Wykonanie
Kapustę delikatnie podzielić na liście.
Ryż ugotować al dente.
Przestudzony wymieszać z mięsem i doprawić solą i pieprzem.
W dużym garnku zagotować wodę i sparzyć pojedynczo liście kapusty.
Zwijać farsz w Kapustę,uważając aby liście nie popękały.
Zwinięte gołąbki ułożyć w brytfance uprzednio wyłożonej liśćmi kapusty.
Dolać wody
i dodać kostkę rosołową.
Przykryć pokrywką i dusić na niewielkim ogniu 30 minut.
Sos
Zagotować pół litra wody z kostką rosołową.
Dodać przecier pomidorowy i zagęścić sos mąką wymieszaną z zimną wodą.
Doprawić do smaku.
Polać gołąbki.
SMACZNEGO
2 komentarze:
Tyle ryżu? Ja bym się wstydziła podać to na obiad
A ja bym się wstydziła wydać anonimową opinię nie chwaląc się swoim blogiem i swoimi przepisami :) pozdrawiam cieplutko
Prześlij komentarz