Idealna propozycja szybkiego i taniego obiadu...
szczególnie jak z poprzedniego dnia zostaną ugotowane ziemniaki
Składniki
1 kg ugotowanych ziemniaków
( utłuczone lub przeciśnięte przez praskę)
2 jajka
4 łyżki mąki pszennej
sól,pieprz,czosnek granulowany
bułka tarta
olej do smażenia
można dodać natkę pietruszki lub koperek
dodatkowo
parówka,ser żółty
Wykonanie
Zimne,ugotowane i utłuczone ziemniaki zmiksować mikserem z jajkami,
dodać przyprawy i mąkę.
Ma wyjść lepka, łatwo formująca się masa.
Rękoma zwilżonymi wodą formujemy placuszki kładąc na nie kawałek parówki i żółtego sera.
Zaklejamy formując zgrabne "krokieciki"
Panierujemy cienko w bułce tartej i smażymy na złoty kolor na niewielkiej ilości oleju.
Jako nadzienie można użyć usmażonych pieczarek, ugotowane lub usmażone mięso,
lub bez nadzienia polewając sosem, gulaszem lub podsmażoną cebulką ze skwarkami.
Możliwości jest całe mnóstwo.
Ja podałam z sosem śmietanowo-majonezowym z odrobina ketchupu.
SMACZNEGO
3 komentarze:
Super pomysł jutro go wypróbuję
To są kotlety ziemniaczacze a nie krokiety
Niestety nie zgodzę się z Tobą....wg Wikipedii (wkleję całość )"Kotlet (fr. côtelette – żeberko) – potrawa, najczęściej mięsna, smażona zazwyczaj na patelni przy użyciu niewielkiej ilości tłuszczu. Kotlety przygotowuje się z mięsa wieprzowego, wołowego, cielęcego i drobiowego, rzadziej z innych rodzajów mięsa, a także z grzybów, warzyw (zwłaszcza strączkowych), jajek. W kuchni polskiej popularnością cieszą się kotlety mielone oraz kotlety schabowe (w różnych wariantach, np. z kością lub bez kości), podawane często z ziemniakami i kiszoną kapustą. Inne rodzaje: sznycle, kotlety pożarskie, kotlety de volaille itd....."KONIEC CYTATU
wpisując w wyszukiwarkę słowo "krokiet ziemniaczany" pojawiają się przepisy na potrawę którą na MOIM blogu umieściłam :)chociaż niektórzy używają nazwę "kotlet ziemniaczany"zamiennie.myślę że zależy to od regionu Polski,( jak np.ze słowem "ziemniak") pozdrawiam Ola
Prześlij komentarz