Miękkie w środku, z delikatną skórką.
Pieke je wieczorem i mam świeże pieczywo na śniadanie.
Składniki
2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej np.Lubella
2 szklanki maki pszennej
5 dkg drożdży
1,5 szklanki wody
łyżeczka soli
2 łyżki oliwy
dowolne ziarna
jajko do posmarowania bułeczek
Wykonanie
Mąki, sól, oliwe i ziarna wymieszać w misce.
w 3/4 szklanki ciepłej wody rozpuścić drożdże,dodać do mąki i wlać 3/4 szklanki ciepłej wody.
Dokłądnie wyrobić ciasto( będzie lekko klejące)
opruszyć mąką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce aby wyrosło.
z ciasta uformować 6-8 bułeczek,
Wyłożyć na blache wyłożoną papierem do pieczenia
przykryć ściereczka i zostawić na 15 minut.
bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanegop piekarnika.
piec 20 minut w 180 stopniach.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz