niedziela, 8 stycznia 2012

Zupa meksykańska

Przygotowuję się ją 30 minut...i jest niesamowicie pyszna!
Zaskakuje smakiem i wyglądem szczególnie podana w chlebku...


Składniki

puszka kukurydzy
puszka fasoli czerwonej
puszka fasoli białej
1 czerwona papryka
30 dkg mięsa mielonego wieprzowego
2 duże cebule
4 ząbki czosnku
150 ml przecieru pomidorowego
przyprawy
ser do posypania

Wykonanie

Mięso mielone przyprawić,dodać odrobinę zimnej wody i wyrobić jak na kotlety.
Uformować małe pulpeciki, obtoczyć w mące i usmażyć na rumiano na oleju.

Cebule pokroić w piórka i zeszklić na oleju po pulpecikach
 razem z pokrojoną papryką,
pod koniec dodając pokrojony drobno czosnek.

Zawartość puszek razem z zalewami dać do garnka, podlać szklanką wody
( jak lubimy rzadsze można dać więcej wody) 
i zagotować,dodać podsmażoną cebule z czosnkiem oraz pulpety.

po 10 minutach gotowania dodać przecier pomidorowy i przyprawy
ostra paprykę i pieprz( sporo bo ma być ostre)
,można dodać chili lub pieprz kajeński.

podawać gorące, można posypać żółtym serem.

Brak komentarzy: