Idealna na Wigilijny stól, a także na codzienny obiad...
Składniki
Filety np. z mintaja lub pangi 0,5 kg
4 duże marchewki
1 cebula
1/4 selera
1 korzeń pietruszki
2-3 łyzeczki przecieru pomidorowego
olej
jajko
buka tarta
przyprawy
Wykonanie
Warzywa zetrzeć na tarce jarzynowej
Cebule drobno posiekać.
Rybe umyć,pokroić na mniejsze kawałki,
dowolnie przyprawić( wg gustu),opanierować i uśmażyć.
Na tłuszczu ze smażenia ryby podsmażyć cebule, dodać reszte warzyw,
liść laurowy,ziele angielskie, sól, pieprz.
Warzywa dusić pod przykryciem okolo 10 minut( w razie potrzeby podlać wodą)
Dodać przecier pomidorowy i dokładnie wymieszać.
W naczyniu żaroodpornym wyłożyć połowe warzyw,
ułożyć ciasno rybe i przykryć resztą warzyw.
Piec pod przykryciem w 180 stopniach około 30-40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz