niedziela, 1 stycznia 2012

Ryba po Grecku

Idealna na Wigilijny stól, a także na codzienny obiad...


Składniki

Filety np. z mintaja lub pangi 0,5 kg
4 duże marchewki
1 cebula
1/4 selera
1 korzeń pietruszki
2-3 łyzeczki przecieru pomidorowego
olej
jajko
buka tarta
przyprawy

Wykonanie

Warzywa zetrzeć na tarce jarzynowej
Cebule drobno posiekać.

Rybe umyć,pokroić na mniejsze kawałki,
dowolnie przyprawić( wg gustu),opanierować i uśmażyć.

Na tłuszczu ze smażenia ryby podsmażyć cebule, dodać reszte warzyw,
liść laurowy,ziele angielskie, sól, pieprz.
Warzywa dusić pod przykryciem okolo 10 minut( w razie potrzeby podlać wodą)
Dodać przecier pomidorowy i dokładnie wymieszać.

W naczyniu żaroodpornym  wyłożyć połowe warzyw,
ułożyć ciasno rybe i przykryć resztą warzyw.
Piec pod przykryciem w 180 stopniach około 30-40 minut.


Brak komentarzy: