niedziela, 28 października 2012

Gulasz drobiowy z pieczarkami

Smaczny i aromatyczny.
Bardzo szybko się go robi a pasuje do ziemniaczków, klusek,
ryżu,kaszy czy makaronu.


Składniki

2 filety z kurczaka(30-40 dkg)
30 dkg pieczarek
1/2 czerwonej papryki
przyprawy
1 kostka rosołowa drobiowa
2 łyżki mąki do zagęszczenia sosu

Wykonanie

Filety umyć,oczyścić i pokroić w kostkę.
Doprawić wedle uznania
(u mnie pieprz,czosnek granulowany,słodka papryką,odrobina curry)
Pieczarki obrać i pokroić w ćwiartki,a paprykę w kostkę.
Na rozgrzanej patelni(bez tłuszczu)podsmażyć kurczaka.
Jak lekko się zrumieni dodać pieczarki i paprykę.
Chwilę podsmażyć i zalać gorącą wodą( około 600 ml)
dodać kostkę rosołową,zakryć pokrywką i dusić około 30 minut.
Następnie sos doprawić do smaku i zagęścić mąką rozmieszaną w odrobinie wody.


SMACZNEGO

2 komentarze:

Daria pisze...

ach:) niby takie nic, a mam ochotę wszamać nawet teraz!

Anonimowy pisze...

Z kluskami śląskimi uwielbiam :)