wtorek, 2 października 2012

PROTAL sos pieczarkowo-jogurtowy

Idealnie pasuje do gotowanej lub pieczonej piersi z kurczaka,
do gołąbków lub do placuszków otrębowych.
Jest bardzo szybki i smaczny


Składniki
30 dkg pieczarek
3/4 szklanki jogurtu naturalnego
mała cebula
przyprawy
łyżka maizeny(niekoniecznie)

Wykonanie

Pieczarki obrac i pokroić w średnią kostkę.
Cebule drobno posiekać.

Na rozgrzaną nie przywierającą patelnie wrzucić cebulę i chwilkę podsmażyć.
Dodać pieczarki i dusić pod przykryciem około 15 minut.
Jogurt rozmieszać z maizeną(ale robiłam też bez maizeny)
i wlać do pieczarek.
Doprawić solą,pieprzem i odrobiną czosnku(świeży lub granulowany).
Chwilkę zagotować i podawać.

Sos jest lekko kwaskowy przez jogurt, ale można przywyknąć :)

SMACZNEGO

2 komentarze:

srk76 pisze...

Za gołąbki dam się pokroić a takiego sosu jeszcze nie próbowałem. Chyba sprawdzimy :)

Cooking??Cooking!! pisze...

Ciekawa propozycja :)