Są niesamowicie mięciutkie, delikatne z pyszną niespodzianką w środku.
Jedne z lepszych jakie jadłam... pomysłów na nadzienie jest tyle ile osób które je pieką.
Składniki
Ciasto
Pół kilograma maki pszennej
pól szklanki mleka
pół szklanki wody
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
roztrzepane jajko
łyżka oleju
40 gram drożdży
1 jajko do posmarowania bułeczek
Nadzienie
może być dowolne
u mnie-
1/2 kg pieczarek
puszka kukurydzy
20 dkg sera zółtego startego
Wykonanie
z drożdzy, ciepłej wody, łyżki cukry i łyżki mąki zrobić rozczyn.
Mąkę wsypać do dużej miski, dodać ciepłe mleko,jajko i sól.
Zagnieść całość z podrośniętym rozczynem i olejem,
w razie potrzeby posypywać mąką.
Ostawić aż podwoi swoją objętość
Ciasto na posypanej mąką stolnicy podzielić na 12 części.
kążdą część rozwałkować na cieniutki prostokąt.
Nakładać farsz i skąłdać podobnie do krokietów.
Układać na blasze z papierem do pieczenia sklejeniem w dół.
Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem,
Piec w 180 stopniach na złotobrązowy kolor(około 25 minut)
Nadzienie
Pieczarki pokroić i podsmażyć na patelni aż wyparuje z nich cała woda,
doprawić solą i pieprzem.
Wystudzone wymieszać z odcedzoną kukurydzą konserwową i startym żółtym serem.
Nadziewać bułeczki.
Nadzienie może być dowolne,
z kapustą i grzybami
z mięsem gotowanym lub smażonym
z pieczarkami
z szynką i serem
itd....
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz