Pachnąca i aromatyczna,najważniejsze to kupić dobre wędzone żeberka.
Wojskowa grochówka jest z ziemniakami z zwykła grochówa bez ziemniaków
Składniki
250 gram grochu łuskanego
8 ziemniaków(pokrojonych w kostke)
1 marchewka(starta na tarce)
30 dkg żeberek wędzonych
30 dkg kości wędzonych (np ze schabu)
kawałek kiełbasy i boczku
przyprawy
liść laurowy
ziele angielskie
8 ziemniaków(pokrojonych w kostke)
1 marchewka(starta na tarce)
30 dkg żeberek wędzonych
30 dkg kości wędzonych (np ze schabu)
kawałek kiełbasy i boczku
przyprawy
liść laurowy
ziele angielskie
Wykonanie
Groch przepłukać i zalać wodą w garnku w którym będzie się gotował.
Zostawić na noc.
Na drugi dzień dodać do grochu kośc wędzoną i żeberko,liść laurowy i ziele angielskie
Gotować do miękkości grochu.
Wyjąc ugotowane mięso,oddzielić je od kości i dodać spowrotem do zupy
Jak groch będzie miekki dodać marchewke i ziemniaki.
Na patelni przysmażyc kiełbaske i boczek,dodać do zupy
jak ziemniaki będą miekkie doprawić zupe solą,pieprzem i dużą ilością majeranku
Zostawić na noc.
Na drugi dzień dodać do grochu kośc wędzoną i żeberko,liść laurowy i ziele angielskie
Gotować do miękkości grochu.
Wyjąc ugotowane mięso,oddzielić je od kości i dodać spowrotem do zupy
Jak groch będzie miekki dodać marchewke i ziemniaki.
Na patelni przysmażyc kiełbaske i boczek,dodać do zupy
jak ziemniaki będą miekkie doprawić zupe solą,pieprzem i dużą ilością majeranku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz