czwartek, 10 listopada 2011

Ser żółty

Ser żółty to rarytas,ceny w sklepach doprowadzają mnie do szału, ten jest niedrogi, a podniebienie czasami można oszukać ;)

Składniki

0,5 litra mleka
0,5 kg tłustego twarogu
1 jajko
4 gramy masła
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki sody

 Wykonanie

Ser zmielić przez maszynke.
Mleko zagotować dodać twaróg.
Gotować na małym ogniu 20 minut.
Przecedzić przez czystą gaze( ja miałam pieluchę tetrową zlożoną na pół)
Ser dać do garnka, dodać masło,sól i wbić jedno jajko-szybko mieszając
Podsmażać często mieszając okolo 7-8 minut
Zdjąć z ognia dodać sode wymieszać i przełożyc do pojemnika (ja mialam kubek po dużej śmietanie)
lekko ubić i zostawić w temperaturze pokojowej na 2 doby.
Po tym czasie wyjąć z kubka, zwinąć w folie i przetrzymywać w lodówce( w między czasie zajadać)
Do sera można dodać dowolne przyprawy, natke pietruszki,koperek,szczypiorek czy czosnek.

Brak komentarzy: