Smaczniejszy od sklepowego,bez konserwantów, troszke czasu zajmuje przygotowanie ale naprawde warto...
Składniki
2 Kg pomidorów
0,5 kg jabłek
1 pietruszka
Kawałek selera
3 marchewki
2 cebule
1 czerwona papryka
1/4 szklanki cukru
0,5 szklanki octu 10%
3 łyżeczki pieprzu
2 liście laurowe
3 goździki
4 ziarenka ziela angielskiego
3 łyżeczki musztardy
2 łyżeczki soli
0,5 kg jabłek
1 pietruszka
Kawałek selera
3 marchewki
2 cebule
1 czerwona papryka
1/4 szklanki cukru
0,5 szklanki octu 10%
3 łyżeczki pieprzu
2 liście laurowe
3 goździki
4 ziarenka ziela angielskiego
3 łyżeczki musztardy
2 łyżeczki soli
Wykonanie
Pomidory spażyć i obrać ze skóry,pokroić na ćwiartki
Marchew,seler,pietruszke,cebule,papryke oraz jabłka obrać oczyścic i pokroić w nieduże kawałki.
Wszystkie warzywa przełożyć do garnka i gotowac do miękkości najtwardszego warzywa z dodatkiem liścia laurowego.
Całość zblenderować dodać goździki i ziele angielskie,
gotować na małym ogniu czasami mieszając do odpowiedniej konsystencji
przecedzić przez sitko( zeby "wyłapać"pestki z pomidorów)
Dodać ocet,przyprawy,cukier,musztarde zagotować aż wyparuje aromat octu
Marchew,seler,pietruszke,cebule,papryke oraz jabłka obrać oczyścic i pokroić w nieduże kawałki.
Wszystkie warzywa przełożyć do garnka i gotowac do miękkości najtwardszego warzywa z dodatkiem liścia laurowego.
Całość zblenderować dodać goździki i ziele angielskie,
gotować na małym ogniu czasami mieszając do odpowiedniej konsystencji
przecedzić przez sitko( zeby "wyłapać"pestki z pomidorów)
Dodać ocet,przyprawy,cukier,musztarde zagotować aż wyparuje aromat octu
Gorące rozlać do czystych i suchych słoików
Zakręcić i odwrócić do góry dnem,zostawić na kila godzin.
Jak jakiś sloik "nie złapie" pasteryzować 20 minut w wodzie
lub 30 minut w piekarniku przy 100 stopniach
Zakręcić i odwrócić do góry dnem,zostawić na kila godzin.
Jak jakiś sloik "nie złapie" pasteryzować 20 minut w wodzie
lub 30 minut w piekarniku przy 100 stopniach
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz