Mmmmm,pyszne, aromatyczne, sycące i niedrogie danie które można podać z makaronem,
ziemniaczkami, kaszą lub pieczywem
Składniki
kilogram mielonego mięsa wieprzowego
pół kilograma pieczarek
zupa pieczarkowa w proszku ( u mnie Kucharek)
1 zwykła czerstwa bułka
bułka tarta
jajko
olej
przyprawy
Wykonanie
Bułke namoczyć w wodzie.
Dokładnie odcisnąć i dodać do mielonego mięsa.
Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej,
dodać do mięsa razem z surowym jajkiem i doprawić do smaku( sól,pieprz,ostra papryka, przyprawa do mielonego)
Dokładnie wymieszać.
Formować pulpety i obtaczać w bułce tartej,
smażyć na oleju na jasnozłoty kolor.
Podsmażone pulpety wrzucać na litr wrzątku.
gotować około 20 minut.
Pulpety wyjąć z wody. Do wody dosypać zupe pieczarkową.
Włożyć pulpety i gotować jeszcze z 15 minut( aż sos zgęstnieje)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz